Algiers, Jonathan i nemanja u Puli – prašina dobrih konja

Najnovija edicija programa „Ljeto u Dnevnom“ u unutarnje dvorište pulskog Rojca donijela je 12. kolovoza tri benda totalno različitih profila i pozadina. Nemanja, novi pulsko-zagrebački bend/projekt iza kojeg stoji Luka Šipetić, uspio je spojiti nespojivo i pridobiti uši i srca mnogobrojnih posjetitelja, svjetski putnici Algiers u praksi su pokazali značenje pojma „svjetska glazba“, dok su riječki Jonathan još jednom pokazali da plamen grada koji teče i dalje neprestano gori.

Algiers u Puli (foto: Grgur Višić)

Kada je u pitanju Pula, alternativa i open air svirke, „Ljeto u Dnevnom“ predstavlja crème de la crème onoga što se u teoriji, a i u praksi, može ponuditi, što se iz godine u godinu potvrđuje. Kao i kod svake manifestacije ikad i igdje, postoje određeni gafovi, ma koliko god sitni bili. Za razliku od ostatka cjelokupne pulske organizacije bilo kakvih glazbenih (ili općenito kulturnih) događaja, organizacija LUD uvijek je bila dosljedna što se tiče poštivanja satnice, što, nažalost, ovog puta nije bio slučaj. Koncert je kasnio gotovo punih sat vremena, što razbija dosad nepobitni streak. Nepisano je „pravilo“ (koje je nadasve besmisleno, no ipak je pravilo) čekanja „dok se ljudi ne skupe“, i tog se pravila svi drže – bez obzira što postoji službena satnica. Zvuk je na trenutke bio malčice aljkav, i iako je uspio energiju svirke „donijeti na tanjur“ – određena već viđena oštrina nije bila prisutna. Što se samog koncerta tiče, usprkos mlitavoj dostavi decibela i dostavi bendova na (predviđeno) vrijeme – očekivana kvaliteta je bila tu.

Algiers u Puli (foto: Grgur Višić)

Zvijezde večeri bili su svjetski putnici Algiers, koji su svima prisutnima pokazali što točno znači pojam „svjetska glazba“. Bend su 2007. u Londonu osnovali multi-instrumentalist Franklin James Fisher, Ryan Mahan i Lee Tesche. Nedugo nakon toga priključuju im se i pridruženi članovi kao glazbena pripomoć u live svirkama, među kojima je i Matt Tong, nekadašnji bubnjar engleskog indie rock benda Bloc Party. Za dobrim konjem prašina se diže, a kad su u pitanju Algiers, mislim da niti jednom asmatičaru neće smetati sutrašnja cjelodnevna inhalacija ventolinom. Energičnost dosad neviđena na pulskom tlu, kao i itekako vidljivo iskustvo bendu je dalo puno veću ocjenu od one prolazne. Riječima je zaista teško, usudio bih se reći nemoguće opisati viđeno, tako da ako imate priliku pogledati ovu post punk-soul-noise rock-gospel-blues-industrial mašinu, nikako ju ne propuštajte.

nemanja u Puli (foto: Grgur Višić)

Bez support bendova lokalni koncerti rijetko kada imaju smisla, a u ovom je slučaju tu ulogu odigrao nemanja, novi pulsko-zagrebački bend/projekt iza kojeg stoji multi instrumentalist Luka Šipetić rodom iz Pule. Riječ je o njegovom solo projektu kojeg je upriličio u obliku dosad izbačena dva albuma, a jedan od njih je aktualni „Tarot Funk“, nakon čijeg je izlaska odlučio oformiti bend i posvetiti se svirkama uživo. „Tarot Funk“ izašao je u travnju ove godine, a spaja dosad nespojivo – simboliku tarota sa glazbenim nasljeđem rock glazbe koja svoje stilističke korijene vuče iz Turske. Unutar Lukine miješane salate nađu se još i Thai funk, utjecaji kambodžanskog psihodeličnog rocka šezdesetih godina, dub i Afro-funk. Otprilike polusatna svirka naprosto je bila živa verzija „Tarot Funka“, kada se ne može skrivati iza produkcijske maske, a takav je nadmašio sva moguća očekivanja fantastičnom izvedbom.

Jonathan u Puli (foto: Grgur Višić)

Kao šlag na torti dolaze veterani riječke scene koji djeluju u bendu koji još nije ušao u pubertet – Jonathan. „Ljeto u Dnevnom“ ugostilo ih je u rujnu prošle godine, a od onda su povukli mnoštvo zavidnih poteza, među kojima je i nedavna američka turneja. Iako se na trenutke možda osjeti zamor, čiji su uzrok česte svirke (ili možda kašnjenje satnice, radi čega su se na stage popeli 45 minuta kasnije od predviđenog) – on kao takav previše ne utječe na kvalitetu svirke. Za razliku od većine hrvatskih bendova, Jonathan uvijek posao odrade fer i korektno, bez obzira na okolnosti, što je i više nego pohvalno. Također, od svog debitantskog koncerta u Buzetu na Petkotini, nogom su konstantno na gasu. Sa čak tri albuma iza sebe, nadamo se ubrzo četiri, stekli su status benda koji služi kao indikator onog najboljeg što hrvatska (pa čak i regija) ima za ponuditi. Njihova je budućnost svjetla u svakom pogledu, a njihovo individualno glazbeno iskustvo koje se proteže kroz više desetljeća dovodi do iste. Sve u svemu, bio je to fenomenalan ponedjeljak. Program „Ljeto u Dnevnom“ nastavlja se 15.8., također u unutarnjem dvorištu pulskog Rojca, kada će večer akustike obogatiti Lovely Quinces, pulski bend Nola i NLV.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X