Američka koncertna scena: Bez potpore vlade izgubit ćemo neovisne koncertne prostore u zemlji

Nezavisni vlasnici dvorana, udruge i umjetnici razgovarali su za NME o tome što američkoj glazbenoj zajednici još treba od američke vlade da bi opstala u ovoj fazi pandemije.

The Empty Bottle u Chicagu (Izvor: Instagram)

Američka National Independent Venue Foundation ponovno je pokrenula fond za pomoć u hitnim slučajevima obzirom da je koncertna aktivnost u SAD-u pala na 50% održanih spram najavljenjih koncerata. Najteže je u nezavisnom koncertnom sektoru koji se i dalje suočava s financijskim i zdravstvenim poteškoćama zbog koronavirusa.

Dayna Frank, izvršna direktorica First Avenue Productions i predsjednica NIVA-e, o situaciji je rekla za NME: “Radnička klasa i umjetnici u afirmaciji imali su najteže vrijeme u posljednjih nekoliko godina bez prihoda od turneja”.

Osnovana u ožujku 2020., nedugo nakon što je pandemija zatvorila vrata svim klupskim i koncertnim prostorima u SAD-u, NIVA je uspješno lobirala za dobivanje 16 milijardi dolara saveznog financiranja pomoći putem “Zakona o spašavanju naših pozornica” , koji je usvojen kao dio zakona o COVID-19 pomoći u prosincu 2020. godine.

“Ta pomoć je bila božje poslanje”, rekla je Frank i dodala: “Ne želim psovati, ali osjećam se kao jebeno čudo. Ne mogu precijeniti kakav je učinak bio i kakav će biti učinak ovog programa bespovratnih sredstava u narednim desetljećima, ali bez toga ne bismo više imali neovisne koncertne prostore u Americi.”

Frank tvrdi da je veliki problem tzv. “stopa otkazivanja” (no-show rate). “To jedna je od ključnih metrika na koju pazimo”, rekla je Frank, napominjući da kada stope dosegnu 50 posto “ne može se poslovati profitabilno za umjetnike ili prostore”, stoga tvrdi da još uvijek nije sve gotovo i da će se nezavisni koncertni prostori morati pomagati kako bi se uspjeli održati.

Dr. Ross McKinney Jr., specijalist za zarazne bolesti i glavni znanstveni direktor Udruge američkih medicinskih koledža (AAMC) , rekao je da iako se ulazi u mirnije razdoblju, u smislu koronavirusa, za nadolazeću festivalsku sezonu “još uvijek se ne može reći” hoće li to potrajati.

“Jedina stvar koja je imala smisla bilo je prihvatiti sve što smo mogli od savjeta medicinskih stručnjaka i zapravo ih koristiti kao naše smjernice iznad i izvan odluka političara”, rekao je Bruce Finkelman, vlasnik čikaškog kluba The Empty Bottle koji se isto suočavao s odlukom o gašenju, poručujući: ““Najvažnija stvar za sve nezavisne prostore jest da želimo biti tu.”

Za glazbenicu Ellu Williams, alias Squirrel Flower koje je morala odgoditi dobar dio sadašnje klupske turneje po SAD-u zbog pojave novog soja virusa, najveći problem je nedostatak smjernica od strane izvršnih vlasti.

Williams je morala provesti vlastito istraživanje o stopama COVID-a i sigurnosti prostora na turneji, rekavši da je bilo teško donositi ispravne odluke za “mene, moj bend, moje obožavatelje i radnike u prostorima jer ne postoje vladine smjernice”.

Za nju je nedostatak smjernica za umjetnike simptom vladinog nedostatka poštovanja i podrške za život Amerikanaca općenito, dodavši: “Mislim da vladu trenutno nije briga za bilo koje radnike u SAD-u. Kada pogledate Joea Bidena, on ne daje (novac) nikome osim već bogatim ljudima i spašava banke i velike tvrtke.”

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Empty Bottle (@emptybottle)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X