Američki centar za položaj žena na TV i filmu: Opao broj glavnih ženskih uloga u 2017. godini

Broj glavnih ženskih filmskih uloga bitno je pao u 2017. godini, barem tako navodi novo izvješće Centra za položaj žena na televiziji i filmu.

Gal Gadot u filmu Wonder Woman (izvor: Wikipedia)

Iako smo prošle godine bili svjedoci vrlo uspješnih filmova u kojima su žene igrale glavnu ulogu poput “Wonder Woman”, “Star Wars: Last Jedi” i “Beauty And The Beast”, prema novom izvješću Centra za položaj žena na televiziji i filmu, broj glavnih ženskih uloga u protekloj je godini bitno pao.  Prema tom izvješću žene ostvaruju tek 24 posta udjela glavnih uloga u filmovima iz 2017. godine što predstavlja pad od pet postotnih poena u odnosu na 2016. godinu.

Kako piše Digital Spy, u izvješću stoji i da tek 32 posto od snimljenih filmova iz 2017. ima 10 ili više žena koje imaju tekstualnu ulogu za razliku od 79 posto muškaraca po istim kriterijima.

Postotak ženskih uloga u filmovima s najvišom kino zaradom ostao je identičan u odnosu na 2016. godinu i iznosi 37 posto. Jedina pozitivna promjena, navodi izvješće, je ona koja se tiče ženskih glumica koje nisu bijele rase. Latina ženski likovi digli su se s 4 na 7 posto, crni ženski likovi s 14 na 16 posto, a azijske žene u filmovima digle su se s jednog postotnog poena na sedam posto.

Iza kamere, 45 posto filmova koje su režirale žene imale su i ženske protagoniste. Međutim, tek je 20 posto filmova uključivalo muške protagoinste, a da je slučaj tražio da ih iza kamere vodi žena.

Kampanja Time’s Up u punom je zamahu, pa je i njihova web stranica objavila ove rezultate s dodatkom da je od redatelja s najvećom kino zaradom između 2007. i 2016. godine  bilo tek 4 posto žena i da prema njihovim statistikama na 1114 redatelja i i preko 1000 filmova dolazi tek jedna redateljica latinoameričkog podrijetla.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X