Američko Ministarstvo domovinske sigurnosti proglasio bijeli supremacizam terorističkom prijetnjom

Nakon pritisaka stručnjaka koji izučavaju rasizam i bijeli supremacizam američki Ured Domovinske sigurnosti (Department of Homeland Security) proglasio je tu ugrozu domaćim terorizmom i kao prioritet naveo borbu protiv njega, piše Rolling Stone.

Bijeli supremacisti u sukobu s policijom u SAD-u (Foto: Wikipedia)

U jeku pucnjave u El Pasu i drugih napada terorista motiviranih rasizomom, Ministarstvo domovinske sigurnosti dodalo je bijeli supremacizam svom popisu terorističkih prijetnji na domaćem terenu, naglašavajući tako po prvi put od osnivanja nakon događaja 9. rujna 2001. da je bijeli nacionalistički domaći terorizam kao prijetnju jednak s onim prijetnjama koju predstavljaju strane terorističke skupine na američkom tlu, piše Rolling Stone.

U govoru u Institutu Brookings u petak, Kevin McAleenan, vršitelj dužnosti tajnika Odjela za domovinsku sigurnost, rekao je da su nedavne masovne pucnjave “galvanizirale Ministarstvo za domovinsku sigurnost kako bi proširilo svoje protuterorističke misije povrh postojećih spram terorističkih skupina koje djeluju, uključujući tako one radikalizirane na nasilje unutar američkih granica od strane nasilnih ekstremista bilo koje ideologije. ”

“Kontinuirana prijetnja nasilnog ekstremizma na rasnoj osnovi, osobito bijelog supremacizma, grozan je jad protiv naše nacije, borbe i jedinstva njenog raznolikog stanovništva, te temeljnih vrijednosti našeg društva i našeg odjela”, rekao je McAleenan u govoru , DHS je također objavio dokument na 40 stranica u kojem je opisano kako će raditi s lokalnim i državnim vlastima na poboljšanju svojih metoda prikupljanja podataka o bijelim nacionalističkim i rasističkim prijetnjama i pokušati podići svijest i smanjiti širenje dezinformacija po društvenim mrežama, što je doprinijelo poticanje ekstremističke ideologije.

Promjena politike domovinske sigurnosti dolazi kao dobrodošla vijest istraživačima ekstremizma, koji su oštro kritizirali Trumpovu administraciju zbog gašenja i obrane različitih inicijativa DHS-a namijenjenih suzbijanju rastuće bijele supremacističke terorističke prijetnje. “Grupe za građanska prava zapomagale su da federalna vlada ne uzima ozbiljno bijeli supremacizam”, rekla je za Rolling Stone Heidi Beirich, direktorica Obavještajnog projekta pri Južnom centru za siromaštvo (Intelligence Project at the Southern Poverty Law Center – SPLC). El Paso je, kaže, možda služio kao “trenutak dolaska Isusa” za DHS i ostale savezne agencije uvjerivši ih da je potrebno ulagati više resursa u istraživanje bijelog nacionalizma.”

“Imamo Pittsburgh, Poway, Christchurch, El Paso… Ne može se više zabiti glavu u pijesak po tom pitanju”, izjavila je Beirlich komentirajući statistički podatak Ministarstva domovinske sigurnosti kako je 39 od 50 nedavnih terorističkih napada izvršeno od strane bijelih supremacista.

S jučerašnjim danom su tako bijeli supremacisti i njihove organizacije izbačeni iz sfere kontrakulturnih pokreta (gdje su i neki svrstavali kako bi ublažili njihove nasilne agende) i svrstani tamo gdje i pripadaju – u terorističke prijetnje.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X