Američko ministarstvo pravosuđa na strani Led Zeppelina u parnici oko ‘Stairway to Heaven’

Trumpova administracija smatra kako je sud donio ispravnu presudu po pitanja zakona o autorskim pravima prije 1972. godine.

Led Zeppelin (foto: Wikipedia)

Trumpova administracija dala je svoje mišljenje u pravnom sporu po pitanje pjesme “Stairway to Heaven”. Ministarstvo pravosuđa (Department of Justice) stalo je na stranu Led Zeppelina vezano za pitanje autorskih prave u sporu s pokojnim gitaristom Spirita, Randyjem (California) Wolfeom.

Iako je pravna bitka još u tijeku, državno je tijelo podržalo presudu prethodnoga suca koja kaže da je glazba objavljena do 1972. bila legalno zaštićena samo kao notni zapis, Kongres je tek nakon te godine promijenio zakon na način da štiti i zvučne zapise, javlja NBC News.

“Taurus,” pjesma benda Spirit koju je Led Zeppelin navodno iskoristio u “Stairway to Heaven,” napisana je 1967., što znači da se na nju odnosi tek raniji zakon. Prema tom zakonu dvojbeni dijelovi pjesme moraju biti gotovo identični, a budući da unatoč sličnostima oni to nisu, ministarstvo smatra da je presuda u korist Zeppelina bila ispravna.

Novo suđenje ipak će se održati u rujnu, čime se nastavlja petogodišnja pravna bitka.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X