AMEX odbio sponzorstvo Rogeru Watersu zbog solidariziranja s palestinskim studentima

Prema izvještavanju CBS-a, American Express je prekinuo dogovor o višemilijunskom sponzorskom ugovoru Rogeru Watersu za turneju ‘US+Them’ koja će se održati 2017. godine.

Roger Waters (Foto: Wikipedia)
Roger Waters (Foto: Wikipedia)

Roger Waters, nekadašnji pjevač Pink Floyda, drznuo se izraziti solidarnost s palestinskim studentima koji pokušavaju stati na kraj izraelskoj vojnoj okupaciji koristeći istu protestnu taktiku koja je pomogla razmontirati apartheid u Južnoj Africi. Takva se javna podrška nije svidjela AMEX-u koji je još jedna cigla u zidu podrška Izraelu.

“Upućujem svu svoju ljubav i podršku svim mladim ljudima na kampusima kalifornijskih univerziteta koji su ustali za svoju braću i sestre u Palestini i podržavaju BDS pokret, u nadi da možemo ohrabriti izraelsku vladu da prekine okupaciju”, izjavio je Roger Waters u svojoj podršci.

American Express je otkazivanje ugovora objavio preko New York Posta, a glasnogovornik AMEX-a izjavio je kako Roger Waters radi ogromnu predstavu i to nakon što je od njih zatražio četiri milijuna dolara za predstojeću turneju. Odlučili su povući se iz dogovora jer ne žele sudjelovati u anti-izraelskoj retorici.

“Mi se zapravo nikada nismo obavezali na sponzorstvo Watersove predstojeće turneje. Kada su nam prišli s opcijama, nismo pristali na licitiranje”, ustvrdio je glasnogovornik AMEX-a koji je već pomogao sponzorirati Watersov nastup na Oldcella Desert Trip festivalu, što je Waters iskoristio za izražavanje svoje podrške ljudskim pravima.

Premda u posljednje vrijeme jako aktivistički nastrojen Roger Waters ne štedi nikoga, te je tako i republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa na koncertu nazvao “ignorantnom, lažljivom, rastističkom, seksističkom svinjom”, pokazavši i sliku Trumpa odjevenog u klauna, kao i lebdeći balon svinje na kojoj je stajala spomenuta poruka, no AMEX-u je zasmetala tek javna podrška usmjerena palestinskim studentima.

Kako navodi New York Post, Waters je znao da će njegovo zauzimanje protiv okupacije izazvati posljedice, jer je to ušutkalo i mnoge njegove kolege.

“U zadnjih deset godina optužili su me već i da sam nacist i antisemitist. Moja je industrija bila prilično suzdržana u dizanju glasa protiv Izraela. Razgovarao sam s mnogim kolegama i oni su usrani od straha. Ako izraze svoj stav u javnosti, karijera im je gotova. Bit će uništeni”, izjavio je za NYP sedamdesetpetogodišnji Waters koji se za svoju slavu i karijeru više ne mora bojati poput njegovih mlađih ucijenjenih kolega.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X