AndaluzIstria, novi projekt Vedrana Šilipetra predstavlja singl ‘Sad ti gren pomalo’

Radi se o spoju glazbenih utjecaja mediteranskog pojasa (Andaluzije, Maroka, Istre, Afrike), te suvremene glazbe, s autorskim rukopisom pulskog glazbenika Vedrana Šilipetra poznatijeg i po umjetničkom imenu Mor Roll.

Vedrana Šilipetar (Foto: promo)

Kako i samo ime AndaluzIstria upućuje, skladbe snimane na relaciji Sevilla – Pula kao referenca na tradicionalnu baštinu Andaluzije i Istre. Kako pojašnjava autor, bogata glazbena baština kao i kulturološka poveznica zemalja mediteranskog pojasa više je nego srodna, pa tako i ovaj glazbeni projekt propitkuje razne mogućnosti glazbene komunikacije domicilnih glazbenih žanrova.

Prije godinu dana objavljena “Svet/Blagoslovljen” je duhovna je skladba iz pera Albe Vidakovića (Subotica, 1914. – Zagreb, 1964.), svećenika, velikog skladatelja, muzikologa, dirigenta i pedagoga, utemeljitelja Instituta za crkvenu glazbu pri Katoličko-bogoslovnom fakultetu u Zagrebu), napisana kao dio Staroslavenske mise za zbor i orgulje. U novom ruhu, ova skladba – u kojoj gitaru svira Sergi Gómez Martín, a pjeva Vedran Šilipetar – dobila je novi prizvuk i suvremenu konotaciju u kojoj se isprepliće sakralna glazba, flamenco te suvremeni pristup slobodnije forme.

Posljednja pjesma “Sad ti gren pomalo” također sadrži elemente istarske ljestvice, vokalna dionica je sample iz tradicionalne istoimene istarske skladbe dok je aranžman u dance ruhu.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X