Anders Trentemøller: Glazba mi je lijek da ne skočim s mosta

Anders Trentemøller bio je pravi izbor za headlinera 7. Hartere, a što ovaj roker ‘zarobljen’ u tijelu DJ-a ima za reći, saznajte u intervjuu.

Anders Trentemoller i bend: S lijeva na desno: Josephine Philip, Anders Trentemoller, Jacob Funch, Mikael Simpson i Marie Fisker (Foto: KEXP / izvor: Facebook)

Nekada smo do glazbe dolazili uglavnom preko radija snimajući emisije na kazete, sjećaš li se tog razdoblja u svom životu?

Anders Trentemøller: Naravo, bilo mi je deset ili jedanaest godina kada sam na svom kazetofonu počeo snimati emisije. Tada sam volio tjedne emisije danskog radio voditelja Kima Schumachera, on nije puštao elektroniku ali je puštao sve što je onda bilo novo. Već tad sam počeo miksati svoje kazete pomoću kasetofona s dvije glave. I danas koristim kazete, vraćam svoju glazbu na kazete što joj daje neki prašnjavi, poseban zvuk. Sviđa mi se taj low-fi, nekako prljavi zvuk koji onda ponovno vraćam na kompjuter. Veliki sam fan tih odbačenih, vintage tehnika snimanja.

A što je s vinilom?

Anders Trentemøller: I to volim ali ne koristim vinil u svojoj produkciji. Više volim novu tehnologiju u kombinaciji sa starom, lampaška pojačala, snimanje na traku od ¼ inča.

Nastupaš li još kao DJ ili samo sa bendom?

Anders Trentemøller: Dosta davno sam nastupao samo kao DJ i nekako mi je dosadilo. Ako i puštam glazbu to je u malim klubovima ili barovima u Kopenhagenu i tada puštam isključivo rock stvari, u biti nastupam u rokerskim mjestima. Sada smo bend. Oduvijek sam više želio imati bend, a  klupska scena i DJ angažmani u tome su mi pomogli. S bendom se puno toga više događa za vrijeme samog nastupa, dosta smo skloni improvizacijama. Još uvijek imamo dovoljno prostora da nam niti jedan nastup nije potpuno jednak onom prethodnom. Uvjek nešto promijenimo. Inače sam control freak u studiju, sam radim glazbu pa mi je odlično na pozornici doživjeti malo tog kaosa.

Koncepcija nastupa DJ je pomalo jednostrana u odnosu na publiku, kada si sam gore na velikoj pozornici, čini li ti se da to odvraća ljude jedne od drugih i stavlja preveliki fokus na DJ-a kao na zvijezdu?

Anders Trentemøller: Ne bih se složio s tim, ali u mom slučaju na neki način to tako funkcionira jer biti samo DJ mi je malo dosadilo.

Kako se osjećaš na nastupima, voliš li i tu kontrolu, ljude u svojim rukama?

Anders Trentemøller: Apsolutno, ali čak i kada me nitko ne bi slušao još uvijek bih radio glazbu jer je to moj lijek da ne skočim s mosta ili nešto slično.

U više od deset godina nastupa možeš li osjetiti koliko se publika pred kojom sviraš promijenila?

Anders Trentemøller: Zapravo i ne, samo u malim klubovima kada je prisutno tek sto ili dvjesto ljudi mogu doista i ostvariti komunikaciju, osjetiti energiju od svakoga posebno. Veliki nastupi su stvarno uzbudljivi iako u puno manjoj mjeri dolazi do kontakta očima. Dalje>>

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X