Ane Paška po prvi put donosi video uvid u glazbeni performans ‘Improvizije’

Poslušajte ‘Idem na Put, Ćale’.

Ane Paška (Foto: Kaja Zulin)

Glazbeni performans “Improvizije” iz kojeg stoji Ane Paška proslavio je četiri godine postojanja izvedbbom u Gradskom kazalištu lutaka u Splitu 4.studenog 2021. godine, kada je i snimljen upravo objavljeni isječak “Idem na Put, Ćale”.

O “Improvizijama” je osebujna Ane Paška tom prilikom rekla: “Bilo ih je svugdje i bilo ih je svakakvih. Kvadratnih, krugovitih, laserskih, sjenastih, opskurnih, kapljičastih, sa strujom, bez struje, s raštimanim klavirom, posuđenim klavirom, vrhunskim klavirom, s gitarom od Bože, s gitarom od Nine Romić i Ivane Butigan, prvo besplatno pa na donacije, prvu godinu u Hoka dok nismo prognani, pa u Kazalištu Mladih uz najam od 2.000 kn gdje sam dva puta morala nadoplatiti po 500 kn jer nije bilo dovoljno publike, na otvorenom uz kamen, na otvorenom uz plažu, u dvoru sa smokvom, u metropolskoj cvjećarni, metropolskom mini teatru, u stanovima, na kuli, u klubu, u tvrđavi, na otoku i poluotoku, došlo je čak do toga da su bile plaćene, i putni trošak i smještaj, i ručak, toliko je života u njima i oko njih, nikad iste, uvijek moćne, liječile su me, davale kisik, otvarale prostor, spajale s ljudima, šivale s dušama, suze, smijeh, bijes, prijateljstvo, ljubav, divljaštvo, nada, sloboda, sve to tako javno griješiti muzički i žanrovski, jel to predstava, koncert, performans, ili dadaistički kabare (kako mu se obratio prijatelj lutkar), briga me, meni je to doručak, cesta, mjesečina, svakako RITUAL, do kraja posvećen i odlučen za bacanje u „ne znam gdje će me/nas odvesti“, i onda još njih troje trajnih koji pristaju (imena Kaja, Miranda, Marijana) jednako tako stvaraju, scenu, vrijeme, odnos, magiju, putujemo zajedno u autu punom nemjesta za scenografiju i instrumente, ali što je divovima za smanjit se na dimenziju oraha, lajali smo, smijali se, brkali kraljevstva uz viceve, neki do rana jutra neki od ranjenih nogu, sve s lakoćom, jer utopija se tako stvara, krugovi se, naravno, šire, jednoga dana bit će to ritual od nekoliko tisuća ljudi, bit će to svečano kazališno prostranstvo, pomaknuti zbor, kostim, scena, ne zbog skrivanja iza, već oslobađanja prema. Jednako intimno i bitno kao ispred jednog čovjeka. I tko zna što će sve još biti, svašta mi se čini..”

Od prvih Improvizija uz nju su scenografkinja Miranda Vidović, tehničar i ljubav Kaja Zulin, producentica Marijana Radoš. Sve skupa, četvorka iz Oza.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK - 0.13 € 5.00 HRK - 0.66 € 10.00 HRK - 1.33 € 20.00 HRK - 2.65 € 50.00 HRK - 6.64 € 100.00 HRK - 13.32 € 200.00 HRK - 26.54 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X