Aquarius reizdaje album Kralja Čačka ‘Spusti svetlost na put’

Njegova inspiracija leži u onom, za mnoge, savršenom skloništu: između najdubljih emocija i umjetnosti sviranja, između noći u zadimljenom baru i jutra koje mijenja sve.

Kralj Čačka (Foto: promo)

Kralj Čačka već se predstavio ovdašnjoj publici, nastupio je tako krajem listopada 2019. u Močvari u Zagrebu, a u istom je klubu koncert održao i 2017. godine. Ipak, za one koji ga tek trebaju upoznati, Nenad Marić ili Kralj Čačka je slikar, pjesnik i kantautor rođen 1979. godine u Čačku. Dugi niz godina živi i radi u Beogradu gdje je 2004. i diplomirao na Fakultetu likovnih umetnosti. Kao slikar izražava se kroz akvarel, kao pjesnik objavio je zbirku “Na margini” (2016.), a kao glazbenik dva albuma – “Zemlja snova” (2016.) i “Spusti svetlost na put” (2018.). Upravo je naslovna pjesma posljednjeg albuma “Spusti svetlost na put” ona koju, kao prvu u nizu, predstavljamo u želji da poezija ovog umjetnika, kojega nerijetko uspoređuju s Tomom Waitsom, dopre do još nekog pojedinca.

Za one koji vole reference, glazba Kralja Čačka predstavlja mješavinu jazza, bluesa, rock ‘n’ rolla i šansone, iako su žanrovske ladice uglavnom pretijesne i često nam zapravo ne govore mnogo. Pisac Miljenko Jergović u svom osvrtu na album “Spusti svetlost na put” i generalno na poeziju Kralja Čačka za Jutarnji list napisao je: “‘Spusti svetlost na put’ je među nekoliko najvažnijih albuma glazbe za preostalu pismenu čeljad, snimljenih jugoistočno od Beča u zadnjih tridesetak godina. Nenad Marić moćan je pjesnik.”

Saznajte više: Kralj Čačka ‘Spusti svetlost na put’ – vapaj iz balkanskog grotla

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X