Archie Shepp prikuplja novac za novi Attica Blues Big Band

Legendarni jazzer koristi Kick Starter za novi Attica Blues Big Band.

Archie Shepp (Foto: Kickstarter.com)

Jazz legenda Archie Shepp pronašao je novi Attica Blues Big Band, među 26 mladih glazbenika uglavnom Francuza s kojima želi ponovno snimiti Attica Blues izdanje posvećeno velikoj pobuni u zatvoru Attica 1971. godine. Ovaj puta radi nezavisno, za vlastitu etiketu Archiball, a za kofinanciraje projekta obratio se sve popularnijem obliku prikupljanja sredstava putem za to specijaliziranog servisa Kickstarter.com na internetu.

“Prikupili smo novac, ali trebamo još”, govori Archie Shepp u videu kojim na Kick Starter servisu traži podršku. Do kraja kampanje za Attica Blues projekt ostalo je pet dana, a prikupljena suma od 14 tisuća dolara približila se cilju od 20.000 američkih dolara koji će pokriti troškove masteringa, te putovanja brojne družine.

Novi Attica Blues Big Band snimit će dva koncerta, 14. i 17. srpnja u Lyonu pod ravnanjem Jimmyja Owensa, s Archiejem glasom i saksofonom. Projekt koji obilježava 40 godina od pobune crnih zatvorenika za bolje uvjete života u kojoj ih je 36 poginulo obuhvatit će album starih i novih skladbi, te dokumentarac o tom događaju.

“Oduvijek sam volio glazbu i mislim kako je ona izvrstan način izražavanja osjećaja i stavova. Ovaj novi Attica Blues Big Band izražava iste te osjećaje samo iz današnje perspektive, on je nešto poput djela ljubavi, koji ne zauzima stav protiv prošlosti, već i za budućnost. Glazba je poveznica između osjećaja i stvarnih događaja, ona nam pomaže da promijenimo stvari, na društvenom, političkom i estetskom planu. Osim što je ovaj bend oformljen kako bi reproducirao Attica Blues glazbu, on je pun bola i užitka – jer to su dvije strane bluza,” rekao je Archie Shepp, a onda i zapjevao:

I’m so tired, ain’t no need to go in Down Town

Looking for a job, I’m so tired, to be a turned down

Boy! Time this is hard

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X