Artan Lili: Osjećamo se trijumfalno zbog realizacije jedne potpuno nove ideje

Beogradski bend će Artan Lili u četvrtak 3. rujna kompletno predstaviti svoj debi album, objavljivan sukcesivno tijekom dvije godine, u Vintage Industrial Baru, o samom uspjehu tog velikog diskografskog eksperimenta, novim potezima i albumima, ali i nekim neugodnim situacijama popričali smo s vođom grupe, Bojanom Slačalom.

Artan Lili
Artan Lili

Sa završetkom rada na prvom albumu, za koji ste najavili da ćete ga otisnuti i na vinilu, logično je pitanje; što je sljedeći korak? Napraviti pauzu i samo koncertirati do novog albuma, ili opet sukcesivno početi rad na drugoj cjelini?

Bojan Slačala: Ma kakvo čekanje čoveče, odmah idemo dalje, vidiš da cela stvar radi. Sve dosadašnje koncepcije padaju u vodu i ne postoji niko dovoljno mudar da nas savetuje jer smo mi sami osmislili ovakav pristup čitavoj stvari. Mi diktiramo tempo i pravac ove trke. Mislimo da je to najpoštenije. Ako nešto ne valja onda kriviš sebe, a ne nekog drugog, ako grešiš, grešiš sam i niko drugi ti nije kriv posle. Pošteno!

Ako se fokusiramo na vaš stil, može se reći da ciljano radite fuziju popa s rockom. Iz toga se iščitavaju i ambicije. Smatrate li da je rock općenito u proteklim deseljećima došao na niske grane popularnosti upravo zbog toga što su rokeri često izbjegavali pop forme i time gubili publiku?

Bojan Slačala: Vidiš, danas je veoma lako napraviti bilo kakav bend, bez dobre pesme, sa lošim tekstom bez poruke i ti si automatski definisan kao bend iz alternativnog miljea. Onda se publika čudi kad u moru tih i takvih bendova neko iskoči iz nekog razloga, pa se svi pitaju zašto je to tako, a tako je zato što se pojavilo nešto dovoljno kvalitetno da vam zaokupi pažnju i da vas zaintrigira. A što se tiče pop formi, svaki veliki bend nije postao veliki bez istih tih pop formi, od The Clasha, preko PIL-a do Nirvane. Svi su imali pop forme u svojim pesmama. Da se ne zaboravi!

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=zsqTe053J2w[/youtube]

Treba li nam velikih i popularnih rock bendova? Je li bolje kad postoje ti tzv. dinosauri scene?

Bojan Slačala: To se ne postaje preko noći i onaj ko preživi, a nadam se da mi hoćemo, neminovno upada u tu kategoriju. Stonesi su i dalje Stonesi, nema priče.

Nedavno ste preko društvenih mreža oštro napali novinara koji je napisao nešto negativno o vama. Ne ulazim u razinu napisanog teksta, no dali ste do znanja da vam je važno što se piše o vama, no smatrate li da u određenim situacijama takve reakcije mogu biti štetne po vašu karijeru više od negativno konotiranog teksta?

Bojan Slačala: Vidi, sve je u redu kada bend ne svira dobro, pa mu se zameri na tome, kad bend izbaci lošu pesmu pa ga se kritikuje zbog toga, ako je to sve naravno istina, ali kada pokušate okvalifikovati bend kao fašistoidan na proslavi Dana pobede nad fašizmom, onda je to ozbiljna stvar na koju se mora reagovati. Pa naši preci, konkretno nas iz benda su prolevali krv u borbama za oslobođenje Beograda od okupatora da bi se ta novinarska pizda sada baškarila na tom trgu i pisala kojekakve gadosti, očigledno nabrijana na bend još od ranije. To su ozbiljne stvari sa kojima nema zajebancije, bar što se nas tiče i uvek ćemo reagovati na njih, jer mi smo pravdoljubivi i misleći bend.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Kg2x4YyaEFQ[/youtube]

U Zagreb dolazite 3. rujna U Vintage Industrial Bar što se može smatrati prvom pravom promocijom prvog albuma. Imate li već otisnute nosače zvuka za tu priliku?

Bojan Slačala: Na žalost, vinile ćemo imati tek u 10. mesecu, što će onda na nekom sledećem koncertu biti prilika za sve ljubitelje ‘plastike’ da se dokopaju svog kolekcionarskog primerka. Do tada veliki pozdrav i vidimo se u Vintageu!

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X