Asaf Avidan u Šibeniku – bol, patnja, ljubav, unikatan talent i kiselost pokvarenog piva

Izraelski glazbenik sinoć je prvi put nastupio u Hrvatskoj. Koncert koji je prvotno bio zakazan za lanjsko ljeto, održan je na tvrđavi sv. Mihovila u Šibeniku.

Asaf Avidan na Tvrđavi sv. Mihovila u Šibeniku (Foto: Valerio Baranović ( Šibenik IN)

Puno je krajnosti u liku, djelu i nastupu Asafa Avidana, izraelske indie-pop zvijezde koja je sinoć nastupila na tvrđavi sv. Mihovila u Šibeniku.

Asaf je, vidi se iz drona, skroman, zahvalan i ponizan momak kojeg biste, u pojedinim trenucima, najradije zagrlili i rekli mu da će sve biti u najboljem redu. S druge strane tog karakternog spektra, Asaf Avidan od sebe je fizički udaljio klavijaturisticu Lavy Shelly, bubnjara Arbela Yoava te basistu Adama Scheflana i potpuno sam carevao na velikoj pozornici s čijom prostranošću nije imao apsolutno nikakvih problema. Štoviše, još od uvodne „Darkness Song“ Avidan je svojim neupitnim i raskošnim vokalno-sviračkim talentom, doziranim i promišljenim pokretima te apdejtanim David Byrne 80’s odijelom, učinio od stagea vlastitu artističku catwalk zonu.

Zanimljiv je i dirljiv zapravo taj nesvakidašnji spoj rada nogu Michaela Jacksona, Princeovih profinjenih manira pred mikrofonom, povremenih ulazaka u akustičnu cohenovštinu, a sve okupano primamljivo-tragičnom sjenom Jeffa Buckleyja.

Asaf Avidan je, nadalje, pjesnik intime, mentalno zgrčen u svom svijetu gdje su bol i patnja poželjni izvori inspiracije, s tim da ono što izlazi iz njegove glave, grla i zvučnika ne zvuči po defaultu komorno i katatonično, nego gotovo pa umjereno optimistično, kakve su primjerice „Last Horse“ i „900 Days“, koje su izvedene u prvom dijelu koncerta. A opet, intimnom ozračju unatoč, Avidan ima potrebu svidjeti se, otvoriti, komunicirati. Naravno, njegov izlazak iz intimne ljušture vrhunac je doživio tijekom „One Day (Reckoning Song)“ kad su tribine ustale na noge i ostale na njima do kraja.

Asaf Avidan na Tvrđavi sv. Mihovila u Šibeniku (Foto: Valerio Baranović ( Šibenik IN)

Koncept na kojem se temelji cijela priča oko Asafa Avidana, njegovih nastupa kao i nadošlog uspjeha, vrti se oko unikatnosti njegova vokala s kojim može izvesti što god poželi. S tim da, što je koncert klizio prema kraju, Avidan je sa sebe skidao indie ljusku i pretvarao se u gotovo pa stadionsku pop-rock zvijezdu. Dio glazbenika na tribinama, s kojima smo popričali kasnije na šanku, zamjerio mu je takvu transformaciju na polovici koncerta, poneki promotor zaključio je da je odjednom postao običan i dosadan, a većina na tribinama, neopterećena profesionalnim deformacijama analize svakog detalja izlaska Asafa iz začudne indie atmosfere u Amol-Gdur shemu, nije vidjela nikakav problem. Dapače, kako se dizala tenzija na stageu, pojačavale su se i ovacije.

Asaf Avidan na Tvrđavi sv. Mihovila u Šibeniku (Foto: Valerio Baranović ( Šibenik IN)

Zanimljiv je i dirljiv zapravo taj nesvakidašnji spoj rada nogu Michaela Jacksona, Princeovih profinjenih manira pred mikrofonom, povremenih ulazaka u akustičnu cohenovštinu, a sve okupano primamljivo-tragičnom sjenom Jeffa Buckleyja. Taj koloplet prepoznatljivih vizualno-glazbenih kadrova, od čega je Avidan jednim dijelom sagradio unikatan i pamtljiv performans, utkavši u to svoj bogomdani talent i istančani osjećaj za scenu, potvrdio je tezu da je izraelski glazbenik koncertno kudikamo uzbudljiviji od svojih studijskih snimaka. Produkcijski je to najbolje što se u pandemijskim vremenima dogodilo na tvrđavi sv. Mihovila. I ugodno je bilo, na trenutke i zadivljujuće. A sad, da nas je emotivno uzdrmao i bacio u samopreispitivačku provaliju nutrine, baš i nije.

Sve je završilo adutima s aktualnog albuma „Rock of Lazarus“ i „Anagnorisis“, ispunjene su na bisu publici i dvije želje, „Weak“ i „Anchor“. Ali tekst o nekom koncertu s tvrđave sv. Mihovila ne bi bio kompletan da ne spomenemo standardne probleme s tamošnjim ugostiteljstvom. Jučer su se, naime, u jednom trenutku počela prodavati izrazito kisela, točnije – pokvarena piva.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X