Bajaga i Instruktori u Hali – Ovo je žestoka mašina

Promocija i vatreno krštenje novog koncertnog prostora u Zagrebu održana je na Valentinovo 2020., a prvi umjetnici kojima je čast pripala otvoriti novi prostor zvaše se Bajaga & Instruktori te Rezerve kao predizvođač večeri.

Bajaga i Instruktori u Hali (Foto: Vedran Metelko)

Sam prostor Hale predstavlja svojevrstan odmak od aktualne koncertne ponude. Smještena blizu stanice Hitne pomoći i zgrade policije, Hala može primiti par hiljada ljudi. Ambijent same koncertne prostorije se može ocijeniti kao minimalistički (rekli bi optimisti) ili nedovršen (rekli bi pesimisti). U poslovanju Hale nastoji se držati bolji prosjek u državi: pića u Hali se ne toče u jednokratne čašice, nego u plastične čaše koje je moguće ponovo upotrijebiti i za čiju je kauciju potrebno ostaviti 10 hrvatskih novaca. Prilikom vraćanja čaša vraćaju se i novci dati za kauciju.

Rezerve, jake dalmatinske snage power popa, dark popa i punk rocka, u svom nastupu ostavljaju malo ili nimalo mjesta sumnji. Riječ je o izrazito potentnom sastavu koji s pravom traži priliku na domaćoj i regionalnoj rock sceni. Kratki, žestoki brojevi koji su cijepljeni raznim melodijskim invencijama i sličnim trikovima predstavljaju vrhunski autorski bend koji na sceni izgleda više nego solidno. Editorsi, Franz Ferdinand, Psihomodo pop i slični izvođači moraju se suočiti s učenicima koji su poletni, energični i spremni na nadmetanje sa svojim uzorima. Rezerve su bezobrazno, ali s punim pokriće bacile rukavicu u lice starijim kolegama.

Bajaga i Instruktori u Hali (Foto: Vedran Metelko)

“Uvek smo radosni kad se vraćamo, Zagrebe, tebi”, ispalio je na samom početku koncerta, član Bajaginih Instruktora, Žika Milenković. Kao i mnogo puta do sada, Bajagin koncert je ispao živahna veselica koja nikad ne ode u domene banalnog – Zagreb voli Bajagu i Bajaga voli Zagreb. Bajaga na sceni ostavlja dojam mirnog tipa koji je u stanju nepoznatog čovjeka zagrliti, utješiti i reći mu da će sve biti dobro. Ritam koncerta su udarale brže pjesme, i osnovni ton je bio usmjeren prema pop-rock zabavi, manje nego prema intimnijim sferama. Kraj ovakvih besmrtnih Bajaginih pjesama lako je biti Instruktor.

Repertoar je bio baziran na hitovima iz osamdesetih i s takvim postavkama Bajaga ne može promašiti. Svojevrsno iznenađenje su bili “Mali slonovi” koji bi se lijepo uklopili i u izričaj Rezervi, a “U sali lom” je bila posvećena novo otvorenoj Hali. Tema Valentinova se također provukla, no za razliku od prenapuhane trgovačke kampanje za Valentinovo, Bajagine pjesme su ovdje došle da i ostanu.

Bajaga i Instruktori u Hali (Foto: Vedran Metelko)

Instruktori su prilično stabilan, uigran bend i mijenjaju članove kad moraju, a to je rijetko. Miroslav Cvetković (bas), Žika Milenković (gitara) i Aleksandar Lokner (klavijature) broje preko 30 godina staža s Bajagom u “učionici” i dobro se drže. Možda dobiju zlatni sat za svoj samoprijegoran rad. Davor Rodik (Plava trava zaborava, Majke) je dao ruku bendu na nekoliko pjesama. Gitarist Marko Nježić je relativna novajlija, tek je 12 godina u bendu. Zahvaljujući svježini svih u bendu, koncert je proletio kroz okupljene poput proljetnog sunca koje se javi i diskretno zađe iza oblaka. Vještina izvođenja autorske pop-muzike postaje podcjenjena stvar, Bajagine pjesme i koncerti su dokazi kako je moguće istovremeno i dalje biti aktualan i držati se svojih principa.

Set lista; Bagaja i Instruktori, 14. veljače 2020. Hala, Zagreb:

1. Još te volim
2. S druge strane jastuka
3. Red i mir
4. Godine prolaze
5. U sali lom
6. Mali slonovi
7. Berlin
8. Verujem – ne verujem
9. Lepa Janja
10. Zmaj od Noćaja
11. Kad hodaš
12. Dobro jutro, džezeri
13. Na vrhovima prstiju
14. Život je nekad siv, a nekad žut
15. Vesela pesma
16. Zažmuri
17. Bilo bi lako
18. Daljina, dim i prašina
19. Jahači magle
20. Dvadeseti vek
21. Gore dole
22. Plavi safir
23. Ti se ljubiš
24. Tišina

(Kraj regularnog dijela)

25. Otkad tebe volim (samo Bajaga i Lokner)
26. Ruski voz (Bajaga i Lokner)
27. Tamara
28. Moji drugovi
29. Što ne može niko, možeš ti
30. Samo nam je ljubav potrebna

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X