Bamwise ‘Soundproof’ – zvuk od kojeg ne želite pobjeći

Dugo se kalio domaći Bamwise, a nagrada za uporni trud itekako je osjetna na debitanstkom ostvarenju.

Bamwise 'Soundproof'
Bamwise ‘Soundproof’

Priča s domaćim sastavom Bamwise podsjeća na ona stara glazbena iskustva kad je u prosjeku svaki bend imao deset godina dokazivanja prije nego li je snimio svoj prvi album, jer i Bamwise se toliko ‘vrzmao’ scenom prije objavljivanja debitantskog ostvarenja „Soundproof“. Ova elektronska dub reggae grupa ne samo da navodi kako je upućena u moderna elektronička kretanja francuske i engleske produkcije, već to i dokazuje.

U dosta situacija na „Soundproof“ dub reggae kao usmjerenje nije okosnica, već zvučni začin što ovom sekstetu, u koji se ubraja i Marijana Hrbot zadužena za artwork i vizuale, ostavlja odvezane ruke i za izlete koji su na rubu žanra, kao primjerice „Fury“ koja odzvanja poput hommagea Prodigyju, nakon eklektične uvodne „Tarantino“, ili pak „Strange Fis“ koja je bliska potpisu Vangelisa na način kako je jedan Jean-Michel Jarre redimenzionirao plesnu elektroniku na svojim albumima „Electronica 1 i 2“ (2015. i 2016.) s brojnim gostujućim imenima.

No i kad je riječ o žanru kojem pripadaju vokalne numere „Down Under“, „Sound Engineer“, te „Run From Sound“ (potonja je objavljena prošle godine kao najavni singl), odišu kombinacijom mračnog europskog spleena u sibiozi s jamajkanskim ritmom, što je još jedna pozitivna stvar u pozicioniranju vlastitog izričaja, a ne uzaludnog kopiranja originala. Dakle, Bamwise ne bježi od toga da su bjelački dub reggae, ali dobar dub reggae fluidnog osjećaja za plesni trans i meditaciju kroz višeslojnu matricu ‘cijepljenu’ od monotonije.

Mastering ovog zvučno-otpornog meditacijsko-hipnotičkog albuma potpisuje Petar Dundov, dok je u potpunosti snimljen i miksan od strane Roberta Martinovića (sound/dubbing) i basista Igora Ivankovića, tj. samih članova benda. Svi zajedno učinili su dobar posao jer u tom segmentu Bamwise stoji ravnopravno uz zapadnoeuropsku produkciju.

Jako dobar album za predstojeće dugo toplo ljeto. Od „Soundproof“ zvuka ne pomišljate pobjeći, kako, uostalom i sugerira izvrstan singl „Run From Sound“.

Ocjena: 8/10

(PDV Records, 2017.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X