Bandcampovi petci će se nastaviti do kraja godine

Prodajna akcija za pomoć nezavisnim glazbenicima i izdavačima započela je u ožujku ove godine.

Bandcamp

Bandcamp Fridays tj. Bandcampovi petci su mjesečni događaj na kojem se usluga distribucije glazbe odriče prihoda od prodaje na jedan dan, a kako poručuju iz te internetske platforme, akcija će se nastaviti do kraja godine.

Platforma je pokrenula inicijativu još u ožujku ove godine kao jednokratnu reakciju na financijski krah uzrokovan pandemijom koronavirusa glazbenicima širom svijeta, pri čemu su svirke, turneje i glazbeni festival širom svijeta otkazani ili odgođeni. Za 24 sata 100 posto prihoda od kupovine glazbe i robe na Bandcampu otišlo je izravno umjetnicima i izdavačima. Platforma obično uzima 15 posto od digitalne prodaje i 10 posto od prodaje robe.

Nakon uspješnog predstavljanja (u kojem su glazbenici zaradili više od četiri milijuna dolara), Bandcamp je najavio nastavak inicijative, donirajući svoj udio u prihodima za tri razdoblja od 24 sata u svibnju, lipnju i srpnju. Bio je to do sada izuzetno uspješan poduhvat – tijekom četiri odvojena dana Bandcamp kaže da su obožavatelji stavili više od 20 milijuna dolara izravno u džepove umjetnika i izdavača.

Sada su najavili da će se Bandcamp petkom nastaviti s akcijom, jednom mjesečno, do kraja godine, jer pandemija nastavlja imati ogroman negativni financijski utjecaj umjetnicima i etiketama širom svijeta.

“Hvala svim izvođačima i izdavačima koji su s nama podijelili svoju glazbu, te obožavateljima koji su svoje teško zarađene kovanice potrošili kako bi podržali izvođače koje vole”, napisao je izvršni direktor Ethan Diamond u izjavi na web stranici Bandcamp.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X