Barcelona Gipsy BalKan Orchestra u Močvari – rusvaj s dozom dobrog ukusa

Močvara je sinoć zasigurno bila poprište najvruće koncertne atmosfere. A vrlo vjerojatno je da bi to mogla biti i večeras da kojim slučajem Barcelona Gipsy BalKan Orchestra ima i drugi koncert na repertoaru. No nema, i to je pomalo šteta, jer interesa itekako ima.

Barcelona Gipsy BalKan Orchestra u Močvari (Foto: Zoran Stajčić)

Koncert je bio rasprodan unaprijed, a Močvara ugostila vrlo šarenu publiku, što dobno, što gledano po glazbenim afinitetima. Barcelona Gipsy BalKan Orchestra unikatan je sastav i dakako privlačan uhu iz nekoliko razloga. Niti jedan, uvjetno kazano sličan, mini orkestar nema toliko širok dijapazon utjecaja različitih tradicionalnih glazbi poput židovskeg klezmera, američkog jazza, romske i balkanske glazbe koje je tako vješto stopio u jednu zaraznu glazbenu cjelinu.

Uz to i sam sastav u kojem nema dvoje glazbenika iste nacionalnosti (Katalonka, Talijan, Grk, Srbin, Francuz, Španjolac i Ukrajinac), glazbu dišu zajednički kao da su odrasli u istom kvartu, ali onaj najvažniji moment je da su posvećeni s toliko entuzijazma, ljubavi i razumijevanja prema onome što čine da se doimaju iskonski neiskvareni – gotovo kao folklorni arhetipovi glazbenika koji žive melodiju, ritam i osjećaj. U segmentu balkanske glazbe, kao da su dugo čekani i prijeko potreban otklon od kafanskog mentaliteta koji se kroz stoljeća zavukao pod površinu poput krpelja tom izričaju.

Za takav ishod svakako je najzaslužnija pjevačica Sandra Sangiao koja je gotovo autentično upila melodiju, osjećaj i, njoj definitivno, strani jezik interpretirajući sve navedeno otvorena srca. Ta glazbene istraživačica je i iznimno spontana, dok joj je dikcija potpuno oslobođena akcenta strankinje i to cijelu priču čini uzvišenom i potpuno dijametralnom od svih ovdašnjih definicija ‘pevaljke’. Dakako osjetno je i da je školovana glazbenica sklona iznenadnim improvizacijskim vokalizama čime izvrsno podebljava komunikaciju cijelog Barcelona Gipsy BalKan Orchestra, kao što joj se nikad ne događa gubitak kontrole i upadanje u zamku neukusnog naprezanja glasnica. Dakle nikad od glazbe i sebe neće napraviti karikaturu, iako je u idealnoj glazbenoj podlozi da začas sve može dobiti ozračje štale.

Barcelona Gipsy BalKan Orchestra u Močvari (Foto: Zoran Stajčić)

Publiku u Močvari bila je kompletno očarala čim je zapjevala „Makedonsko devojče“. Svima poznata melodija razlijevala se klubom, a opet bila savršeno protkana aranžmanskim igranjem s tonalitetima i rtimičkim koketiranjem s drugim stilovima. Pjesma „Lule“ bio je prvi vrhunac u kojem je cijeli klub ‘jeo iz ruke’ Barcelona Gipsy BalKan Orchestru, a nakon toga raspašoj urnebesno brzog ritma kroz „Pau“, „Usti baba“ i „Land Of Choice“ nije ostavljao prostora nikakvoj ravnodušnosti. Močvara je u tim trenucima bila kafana.

No Barcelona Gipsy BalKan Orchestra itekako su vješto skrenuli struju u daleko dublju priču izvedbom grčke pjesme „Livisian Imou“ koju su posvetili svima onima koji se ne boje upoznavanju novih i drugačijih kultura i njihovom prihvaćanju. A u ovo vrijeme kad svijet postaje zatvor hermetične i histerične parcelizacije kultura od strane političkih elita, lijepo je bilo čuti jednu ohrabrujuću kozmopolitsku poruku s pozornice. Bila je to izrazito emotivno i snažna izvedba jer se kroz spori ritam razlijevao mantrički ugođaj u kojem je jedinu neugodu stvarao kafanski žamor dijela publike koji se na sreću brzo utišao.

Barcelona Gipsy BalKan Orchestra u Močvari (Foto: Zoran Stajčić)

Nakon toga je krenuo novi niz urnebesa s „Romniasa“, „Klezmer Medley“, „Artiliana“, te zaključno s „Od Ebra do Dunava“, naslovnom pjesmom posljednjeg albuma  u kojoj je adrealin posebno digla u nju ukomponirana „Ay Carmela“. Bis je tražen gromoglasno i euforično, a Sandra Sangiao je odradila potpunu kontru kako bi tenzije publike isprva utišala, a potom rasplamsala kad je zapjevala sama i bez mikrofona. A kraj je dakako bila finalna doza romskog urnebesa koji je kulminirao s „Kus kus“ i „Cigani“ čime su Barcelona Gipsy BalKan Orchestra definitvni zacementirali novu rasprodanost kluba u prvoj prilici koja se ukaže u skorašnjoj budućnosti. To je svakako sastav koji treba doživjeti uživo, što prije, i u nadi da se neće ‘balkanski iskvariti’, jer dok samo crpe glazbenu esenciju ovog poluotoka, gotovo da im nema ravnih iako uopće fizički ne pripadaju ovom teritoriju.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X