BBC piše da festivalska sezona možda nije propala otkazivanjem Glastonburyja, ali postoji uvjet

Glazbeni festivali ‘još su mogući’ ovog ljeta, unatoč otkazivanju Glastonburyja, kaže Paul Reed, čelnik Udruge neovisnih festivala (Association of Independent Festivals). No da bi se to obistinilo ‘svoju ruku moraju pružiti banke i osigurajavajuća društva zajedno s državom’.

Glastonbury Festival (Foto: Czampal / Wikipedia)

Paul Reed rekao je za BBC da je Glastonbury “drugačija zvijer od većine festivala i da joj je najvjerojatnije ponestalo vremena zbog veličine i složenosti događaja”.

I dalje bi se mogli dogoditi manji događaji ako vlada osigura da organizatori mogu dobiti osiguranje od otkazivanja, rekao je i dodao: “Za većinu festivala krajnji rok za potvrdu izvođača je obično kraj ožujka.”

“S velikim žaljenjem moramo najaviti da se ovogodišnji festival Glastonbury neće održati i da će ovo biti još jedna loša godina za nas. Ulaznice kupljene u listopadu 2019. prenijet će se na 2022. Zahvaljujemo na nevjerojatnoj kontinuiranoj podršci”, podsjećamo da je ovog četvrtka napisano u lužbenom priopćenju na Facebook stranici Glastonbury festivala od strane Michaela Eavisa i njegove kćerke Emily.

Glastonbury je najveći glazbeni festival u Velikoj Britaniji, ali to nije bio jedini događaj koji je otkazao svoje planove u četvrtak. Festival Country to Country, koji se trebao održati u ožujku, također je donio odluku da se njegovo izdanje 2021. neće dogoditi.

Trodnevna manifestacija koja privlači neka od najvećih imena country glazbe u zatvorene prostore u Londonu, Dublinu i Glasgowu,  povukla se zbog “trenutnih ograničenja na masovna okupljanja i međunarodna putovanja”.

Objave o otkazivanjima stigle su u trenutku kad se smrtnost od koronavirusa povećala u Engleskoj, a tijekom prošlog tjedna zabilježeno je više od 8.500 smrtnih slučajeva. U četvrtak je premijer Boris Johnson rekao da je “prerano” govoriti hoće li se engleska ograničenja vezana za Covid-19 ukinuti do proljeća.

Paul Reed je govoreći za BBC-ovu emisiju Breakfast on Friday rekao je da je Velika Britanija na “ozbiljnoj točki pandemije, a festivali se žele vratiti samo kada je to sigurno”.

Dodao je da se festivali trenutno bore kako bi osigurali osiguranje od osiguravajućih društava za otkazivanja povezana s koronavirusom. Prošli su tjedan zastupnici u odboru za kulturu Donjeg doma pisali premijeri pozivajući ga da pokrene sustav osiguranja Covid-19 za zaštitu glazbe uživo.

Apel je podržalo više od 100 djelatnika iz industrije, uključujući organizatore festivala TRNSMT i Parklife. “Trebamo vladu da intervenira u ovom pitanju”, rekao je Reed koji drži da je nepostojanje mehanizma osiguranja za glazbena događanja poražavajuća činjenica.

Druge europske zemlje, uključujući Austriju i Njemačku, pokrenule su programe pokrivanja osiguranja događaja koji se ne mogu odgađati ili preurediti, uključujući tu i glazbene festivale. Trenutno, Ujedinjeno kraljevstvo ima shemu zaštite filma i TV snimanja, ali ne i glazbe. Međutim, neke je festivale podržao vladin Fond za oporavak kulture u iznosu od 1,57 milijardi funti, uključujući Womad, End of the Road i Nozstock.

Melvin Benn, čija tvrtka Festival Republic organizira festivale Latitude, Download, Reading & Leeds, rekao je da će bez osiguranja ostali događaji ostati “zagledani u istu prazninu u koju je gledao Glastonbury”.

“Ljudi si ne mogu priuštiti taj financijski rizik”, rekao je danas za BBC Radio 4.

Vlada vodi “razgovore u ranoj fazi” sa osiguravateljima, potvrdio je Tim Thornhill iz Tyserovog osiguranja, koje Glastonbury ubraja među svoje klijente, što mnogi tumače samo kao riječi utjehe nakon što je festivalska sezona 2021. dobrano uzdrmana. To se može iščitati i iz izjave zastupnika Juliana Knighta, ujedno i predsjednik odbora za kulture: “Postoji opasnost da je pomalo prekasno.”

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X