Beabadoobee – 19-godišnja londonska kantautorica pridobija sve veću pažnju

Nadmetanje u omladinskoj konkurenciji odavno nije bilo ovako uzbudljivo, s tim da su ovoga puta cure potpuno preuzele inicijativu.

Beabadoobee ‘Space Cadet’

Nakon proljeća i ljeta u znaku fenomenalne Billie Eilish jesen je počela s 19-godišnjom londonskom kantautoricom Beabadoobee. Djetinjasto ime kao da je došlo iz kindergarten igraonice, ali sve što je Bea Kristi pokazala na novom Beabadoobee EP-ju „Space Cadet“ zvuči jako ozbiljno i perfektno se uklapa u ambiciozan naslov udarnog singla „I Wish I Was Stephen Malkmus“.

Rođena na Filipinima, odrasla u Zapadnom Londonu, Bea je oko godinu i pol starija od Billie samo je malo kasnije stupila na scenu. Prije je svirala klasičnu violinu, a kad je počela pisati pjesme prešla je na gitaru, ozvučenu u tipičnoj bedroom-pop maniri na ranim snimkama s kantautorskim prvijencem „Coffee“ i obradom Karen O „The Moon Song“.

Značajan promet Beabadoobee u Spotify streamu među prvima je opazio Jamie Oborne iz Dirty Hit Recordsa pa je mlađahna debitantica s EP-jem „Patched Up“ prošle zime dobila istaknuto mjesto u njegovom katalogu pokraj provjerenih indie hitmakera The 1975 i Wolf Alice. Proljeće je dočekala uz EP „Loveform“ , a nostalgični spot za pjesmu „Dissapear“ najpreciznije je signalizirao što se može očekivati u nastavku od cure koja često mijenja boju kose, ali se nikad ne odvaja od ružičastog Stratocastera.

Bea je totalno opčinjena alter-rock gitarijadom iz ’90-ih, navučena na Pavement, Sonic Youth, Dinosaur Jr, a možda najviše na anti-folk heroine The Moldy Peaches koje je otkrila preko soundtracka „Juno“. U najavi za ljetošnji engleski Latitude Festival još su je promovirali kao solisticu i folk pjevačicu, ali na pozornicu je izašla s rokerski postavljenim bendom. U triju Beabadoobee zasvirali su bubnjar Louis Semlekan-Faith i basistica Eliana Sewell, posebno predstavljena kroz kasnoljetni singl „She Plays Bass“. U toj poletnoj i zaraznoj pjesmi skicirana je cijela zvučna slika EP-ja „Space Cadet“ pa je upečatljiva posveta starom Stephenu Malkmusu samo još malo produbila znatiželjnu potragu za vremešnim grunge artefaktima.

U ovom ovo izdanju, s pet novih pjesama Bea je između ostalog dobila više vremena da pripremi bend za snimanje nastupnog albuma koji jest u njenim planovima, iako nije među prioritetima. Momentalno je više zaokupljena prvom američkom turnejom, gdje je pozvana kao support za sve traženiju bostonsku bedroom-pop kantautoricu Clairo.

Iz Amerike je već stigao i poziv za SXSW 2020, a samo pitanje dana kad će se ime Beabadoobee pojaviti u najavama najprestižnijih europskih festivala. Vrijeme je svakako na njenoj strani.

Zadnje od Osvrt

Idi na Vrh
X