Benston ‘Sad sam tu’ – ilegalni tulum kod Šilje

Još ne znamo je li lockdown bio poticaj za ovakve kreativne bravure, ili je to napravljeno unatoč lockdownu, ili čak možda i prije njega.

Benston ‘Sad sam tu’

Široj publici je Damir Trkulja Šiljo poznat kao svojevremeni gitarista grupe Majke i koautor hita „Teške boje“. Manje široj publici Damir Trkulja Šiljo je poznat kao spiritus movens grupe Gatuzo. Benston je njegov novi projekt kojim čini uspješan odmak od garažnog rocka prema elektro-bluesu i inim varijacijama. Zapravo, možda i ne čini odmak, nego je riječ o istim (teškim) bojama, ali s više saksofonskih i elektronskih premaza. Album se zove „Sad sam tu“ i ima potencijal nametnuti se široj publici.

Zvuk se pomaknuo na Depeche Mode iz faze „Violator“ i „Songs of Faith and Devotion“, a starije će možda podsjetiti i na Roxy Music u fazi prva dva albuma, kada su u bendu svirali Bryan i Brian. I ako je Šiljo, uvjetno rečeno, Bryan Ferry, zavodnik željan svih vidova zadovoljstava, njegov Brian Eno je Marin Živković, izniman saksofonist, kojeg publika željna pomicanja granica u muzici zna iz grupe Porto Morto, te iz pratećeg benda pjevačice Mary May. Živković širi zvučnu sliku mnogo više nego što odsvirani tonovi sugeriraju (a svira puno i nikad previše).

Zvuk je melankoličan, blueserski, nerijetko razigran, a često i rasplesan. Ovakvom melankoličnom druženju se pridružuju Bojan Đurđević alias Jim July (Garage In July), Zoran Čalić (ex-Majke), Mate Palestrina Mazić (Big Strip Gorila), Jakov Kolega (Gatuzo), Martin Mandić (BrudBBB) i kreiraju staromodnu rock’n’roll kolekciju pjesama koja unatoč starijim uzorima (sami navode Davida Bowieja i Talking Headse) zvuči moderno i svježe. Da, ima i ritam mašina, i synthova i jazz akcenata, no zvuk je privlačan, zabavan i rijetko banalan. Istini za volju, pri kraju albuma malo se gubi fokus, „Nema sumnje“ i „Vrijeme je stalo“ kao da su pola koraka ispod prosjeka albuma, no prolazno vrijeme je više nego dobro.

Još ne znamo je li lockdown bio poticaj za ovakve kreativne bravure, ili je to napravljeno unatoč lockdownu, ili čak možda i prije njega. Ukupan dojam je da se momci nalaze na nekom ilegalnom tulumu i odlično se zabavljaju, bez brige i pameti, za razliku od potpisnika ovih redaka koji je ljubomoran na sve koji mogu tako zaboraviti na neveselu stvarnost oko nas. Mogućnost da čovjek sam zabavi sebe i druge je podcjenjena vrlina.

Ovakav Benston ne može biti pušiona.

Ocjena: 8/10

 (Spona/Croatia Records, 2021.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X