Bernays Propaganda ‘Zabraneta planeta’ – propaganda dobrog ukusa

Nakon solidnog usputnog projekta Xaxaxa se možda činilo kako će se malo duže čekati na treći album makedonskog new wave/post punk benda Bernays Propaganda, no grupa je iznjedrila odličan nastavak prethodnim albumima ‘Happiness Machines’ i ‘My Personal Holiday’.

Bernays Propaganda 'Zabraneta planeta'

Četvorka koju čine pjevačica Kristina Gorovska, gitarist Vasko Atanasoski, bubnjar Džano Kuč i basist Nenad Trifunovski nikad nije bila kompaktnija i čvršća, što u izričaju, što u zanatski napravljenom glazbenom segmentu. Zvuk „Zabranete planete“ je balansiran, aranžmani su definirani i smisleni čime još više do izražaja dolazi zvonki emotivni Kristinin glas kao kontrapunk žestokoj glazbenoj pozadini.

Album je kritički osvt na današnji trenutak erodirajućeg društva i njegovih vrijednosti, što je u rodnoj im Makedoniji vjerojatno još više naglašeno, sudeći samo po ‘spomeničkoj opsesiji’ tamošnjih vlasti u suludom traženju nacionalnog identiteta. Samo što kulturni dosezi i kvaliteta današnje makedonske scene, koju primjerice i mi primijećujemo, kroz izvrsnost bendova kakav je Bernays Propaganda vjerojatno nema skoro nimalo utjecaja na one pokretače poluga u njihovoj sredini koji drže kako se pojam kultura uglavnom veže uz okapanje grčke Antike. No da navedeno ne ispadne isuviše bezobrazno, istih problema se može i kod nas pronaći na pretek, jer je ovaj balkanski lonac tako kompaktan po mentalitetu, obezglavljenim vlastodršcima i standardu populacije, tako da je pravo čudo kako sve to podsjeća na neku Jugoslaviju vođenu nevidljivom rukom, iako je ta zajednica naroda prošlost.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=5lNtqqP2B5w[/youtube]

Bernays Propaganda udara po tom, svima nama znanom, modernom čemeru. Izoliranost i izopćenost izvire iz „Makedonskog sna“ („Makedonski son“), dekadentnost nazadovanja raskrinkava „Kruha i igara“ („Leb i igri“), navika masovnog sjedenja po kafićima (što je već trade mark cijele regije) se očituje u „Bar kulturi“, ukazivanje na sisteme vlasti temeljenih na održavanju zavade i podjela nedvojbeno izlazi iz „Pogrešne zastave“ („Pogrešno zname“),  „Čuvaj se onog tko te čuva“ („Čuvaj se od tie što te čuvaat“) i „Dok križ ne nestane“ („Dodeka kstot ne go zgasne“). Stoga tematski gledano, sve navedeno je zaokruženo u nazivu „Zabranjene planete“, ali je bend istoimenu naslovnu pjesmu namjerno stavio na sredinu albuma, kako ne bi slučajno ispalo da je ona bezraložno favorizirana. Na albumu je i „Bone To The Dog“, jedina pjesma na engleskom jeziku koja se odlično uklapa u cijelu koncepciju i tekstualno i posebice glazbeno. Njen poletni ritam tutnjeće bas gitare kao da je podvlačenje crte izvrsnosti otvaranja albuma nakon „Pogrešno zname“ i „Makedonski son“.

Još jedna kvalitetna odluka grupe je bilo izbjegavanje funk ritmova, čime je cjelokupni materijal dobio na ozbiljnosti koja nije naštetila njegovu plesnom segmentu, jer pulsirajući bazični rock ritam pumpa još jače. U glazbenu izvrsnost i uvježbanost Bernays Propagande nema nimalo sumnje, obzirom da je grupa on the road od trenutka kad je album objavljen. Kulminaciju dvomjesečne europske turneje tijekom koje je odsvirano čak 66 koncerata (što je za glazbenike s ovih teritorija iznimni rezultat) dogodit će se u zagrebačkoj Močvari 18. svibnja, što svakako ne bi trebalo propustiti. Što se tiče albuma „Zabraneta planeta“ on je svakako u utrci za album godine.

Ocjena: 9/10

(Monlee Records, 2013.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK - 0.13 € 5.00 HRK - 0.66 € 10.00 HRK - 1.33 € 20.00 HRK - 2.65 € 50.00 HRK - 6.64 € 100.00 HRK - 13.32 € 200.00 HRK - 26.54 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X