Big Daddy Kane u Pepermintu -‘Get the fuck up, Simon says get the fuck up!’

Budnica Pharoahea Moncha odzvanjala je u utorak Pepermintom zadnjih trenutaka iščekivanja, produženih kratkim spuštanjem niz memory lane uz udarne Juice Crew trenutke: Roxanne Shante, MC Shan, Craig G, Biz Markie, Kool G Rap.

Big Daddy Kane u Pepermintu (Foto: Pepermint/Facebook)

Zvukovi Queensa nisu napušteni dolaskom prvog brooklynskog rap titana na stage. Dapače, iako “stranac” u Juice Crew, Big Daddy Kane se pokazao kao najmoćniji microphone fiend Queens grupe koja je krajem osamdesetih nošena produkcijom Marleya Marla (i dalje jednim od najuzbudljivijih zvukova zabavne glazbe) suvereno vladala hip hop svijetom. Kao i tih godina, Kane je došao i proglasio: “Set it Off” na opće oduševljenje.

Opće oduševljenje koje je i Kanea dirnulo. Nakon odlične reakcije na besmrtni verse iz “Just Rhymin’ With Biz” morao je upitati koliko publika ima godina, odnosno zatražiti vrisak svakog mlađeg od 25 i time mlađeg od “Just Rhymin’ With Biz”. Na vrisak većine Peperminta, odlučio je čestitati mladim ljudima na poznavanju hip hop povijesti poprativši pohvale pljeskom. Da, Big Daddy Kane je pljeskao hrvatskoj publici. Srce mi je zatreperilo, ne zadnji put te večeri.

Ovako informiranu publiku trebalo je iskoristiti i za odavanje počasti ostalim herojima prošlosti, posebno palim borcima. Praćen klasičnom elegijom Petea Rocka “They Reminisce Over You”, Kane je prošetao kroz hitove probranih hip hop pokojnika i orkestrirao odgovarajuće uzvike: “Jam Master Jay!”, “Heavy D!”, “2Pac!”, “Biggie Smalls!”, “Ol’ Dirty Bastard!”, “Big L!”. Spomen, makar ne i pjesmu, dobili su J Dilla, Freaky Tah, Big Pun i MCA.

Big Daddy Kane u Pepermintu (Foto: Pepermint/Facebook)

Zvuči kao sumorni nostalgia trip? Upravo suprotno! Kane je još uvijek mačeta, ne nož za maslac. Reagira brzo i primjereno. Na obožavatelja u prvom redu s originalnim singlicama iz osamdesetih, na fotografa koji zna svaku pjesmu u riječ, na djevojke željne plesa uz “Smooth Operator”, na pijanog entuzijasta koji naručuje taj isti “Smooth Operator” nekoliko pjesama kasnije, na autora ovog osvrta koji mu pruža ruku. Rukovao sam se s Big Daddy Kaneom. To je taj drugi treptaj.

Završnica? Došla je prebrzo jer je domaćin, kako je objasnio, star čovjek od 44 godine. Nema veze. Došla je uz Raw i Ain’t No Half Steppin’, dvije lekcije iz autopromocije koje ostaju među najuzbudljivijim nastupnim singlovima otkad izvođači nastupaju sa singlovima. Niste bili? “Put a quarter in your ass, cause ya played yourself”.

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X