‘Bijeli, bijeli dan’ redatelja Hlynura Pálmasona pobjednik 22. Motovun Film Festivala

Unatoč jakoj kiši, 22. Motovun Film Festival zatvoren masovnom zdravicom i proglašenjem najboljih.

Zdravica za kraj 22. Motovun Film Festivala (Foto: Motovun Film Festival)

Snažna kiša omela je predviđeni program posljednjeg dana, no uz veliki trud motovunske ekipe nekoliko je projekcija održano u manjim zatvorenim kinima, a svečanost zatvaranja održana je tek u ponoć.

Žiri u kojem su bili hrvatski i srpski redatelji Hana Jušić, Ognjen Glavonić te poljski filmski kritičar i producent Michał Chaciński odlučio je kako pobjednički Propeler Motovuna ide islandskom filmu “Bijeli, bijeli dan” redatelja Hlynura Pálmasona. “Glavnu nagradu žiri je jednoglasno dodijelio filmu koji koristeći elemente žanra propituje emocionalni i psihološki teret žalovanja, na stilski idiosinkratičan način. Ovaj gorko slatki portret čangrizavog melankoličnog policajca ostavio je na nas dubok utisak”, stoji u obrazloženju žirija.

Nagradu žirija kritičara FIPRESCI dobio je makedonski film “Bog postoji, njeno ime je Petrunija” redateljice Teone Strugar Mitevske. “Glavna glumica nas je osvojila svojom izvrsnom izražajnošću i brzo uvjerila da je glavni lik pametna žena koja ima složenu osobnost i koja otkriva svoju moć tijekom filma. Ona je simbol potrebe za slobodom u mnogim područjima i ukazuje na potrebne promjene. Film je crna komedija, izvrsno režiran, montiran, dinamičan i brzo uvlači gledatelja u svoj svijet”, obrazložio je žiri.

Projekcija filma ‘Dnevnik Diane Budisavljević’ (Foto: Motovun Film Festival)

22. Motovun Film Festival ostat će upamćen i po velikoj zainteresiranosti publike za domaći film. U petak se tražila karta više kao rijetko dotad, pogotovo kad je u pitanju domaći film. Publika je s oduševljenjem pozdravila ekipu filma “Dnevnik Diane Budisavljević”, koji je zbog velikog interesa prebačen u veće kino Trg. Na rasprodanoj projekciji gledatelji su sjedili i na podu te na svakom raspoloživom kutku krcatog trga i netremice pratili ovo tužno i mučno svjedočanstvo iz najcrnjih vremena Drugog svjetskog rata. Redateljica Dana Budisavljević, nekadašnja članica motovunskog tima, oduševljena okupljenim mnoštvom izjavila je: “Počela sam ovdje kao prodavačica karata i voditeljica volontera, no jednom sam prestala biti dio tima u Motovunu kako bih 10 godina kasnije pobijedila u Puli. Stajati na ovoj pozornici moj je motovunski san.”

To je bio san i drugog člana motovunskog tima Andreja Korovljeva koji je na ovom festivalu upriličio dugo očekivanu svjetsku premijeru svog dokumentarnog filma “Tusta” o preminulom frontmenu grupe KUD Idijoti. Početak projekcije omela je velika oluja koja se nadvila nad motovunskim brdom. No, nakon smirivanja vremenske situacije i uz velike napore organizatora, entuzijastična publika vratila se na Trg u istom broju te u emotivnoj atmosferi usprkos kiši odgledala film. “Pokazalo se ispravnim napraviti premijeru u Motovunu uz ovakvu izdržljivu publiku, a to je sigurno i ono što bi Tusta volio”, obratio se redatelj Andrej Korovljev gledateljima koji su doprinijeli ovoj sjajnoj večeri za hrvatski film.

Tijekom pet dana u Motovunu je prikazano čak 136 filmova uz koncerte, performanse, razgovore s autorima te ostali edukativni i zabavni popratni program.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X