Björk progovorila o spolnom uznemiravanju od strane danskog redatelja

Inspirirana sam svim ženama koje ‘online’ progovaraju o tome, pa je red da i ja nešto kažem o mojem iskustvu s danskim redateljem’, napisala je islandska pjevačica na svom Facebook profilu.

Björk (Foto: Wikipedia)
Björk (Foto: Wikipedia)

Björk nije navela redateljevo ime, no obzirom da je glumila u samo jednom dugometražnom igranom filmu “Dancer in the Dark” iz 2000. godine kojeg je režirao danski redatelj Lars von Trier, potpuno je jasno o kome je riječ.

“Bilo mi je iznimno jasno kad sam ušla u profesiju glumice da je moje poniženje i uloga kao manje vrijednog i vjerojatno zlostavljanog seksualnog bića bila norma ugrađena u temelju s redateljem i desetak osoba iz ekipe koji su to omogućili i ohrabrivali”, napisala je Björk na svom Facebook profilu i dodala: “Postala sam svjesna da je sveobuhvatna stvar da redatelj može dotaknuti i uznemiravati svoje glumice po volji i instituciji filma koja to dopušta.”

Islandska pjevačica dodala je da kad god se obratila danskom redatelju da je to bilo dočekano njegovom namrštenom facom nakon čega je slijedila kazna jer je za svoj tim kreirao impresivnu mrežu iluzija kroz koje je Björk bila doživljavana kao problematična. “Zahvaljujući mojoj osobnoj snazi, mom odličnom timu i činjenicom da nemam što za izgubiti, jer nisam imala ambicije probijati se u svijetu glume, udaljila sam se od toga i oporavljala od svega u narednim godinama. Zabrinuta sam da druge glumice rade s istim čovjekom s kojim sam i ja radila”, napisala je.

Poznate su svađe i neslaganja koja su vladala na setu filma “Dancer in the Dark”. Björk i von Trier su se znali posvađati oko odjeće koju je pjevačica trebala nositi u određenim scenama što je jednom kulminiralo time da je ona razderala haljinu pred njim i počela jesti poderotine. Unatoč problematičnoj produkciji film je osvojio Zlatnu Palmu na Cannes Film Festivalu.

U intervjuu za GQ iz 2011. godine von Trier je otkrio kako je Björk poslala pismo Nicole Kidman u kojem australskoj glumici savjetuje da ne surađuje s redateljem u njegovom narednom filmu “Dogville”, no Kidman je ipak bila prihvatila ulogu.

“Mogu se podnijeti seksistički nastrojeni redatelji poput Woody Allena ili Stanleya Kubricka. Oni su ipak sposobni unijeti dušu u svoje filmove”, tvrdi Björk i danskog redatelja stavlja u drugi red: “S njim nije taj slučaj, i on to sam zna. Njemu treba žena kako bi svom djelu dao dušu. Zavidan im je i mrzi ih zbog toga. Stoga ih on mora uništiti tijekom snimanja. I potom sakriti dokaze. Nadajmo se da ova izjava pomaže glumicama i glumcima diljem svijeta”, zaključila je Björk u svjetlu posljedica skandala Harvey Weinstein koji trese američki filmski svijet i javnost.

“Zaustavimo to. To je val za promjenom u svijetu”, napisala je na kraju.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh