Black Sabbath ’13’ – povratak u mračnu mladost

Povratnički album preutjecajnih rokera iz Birminghama dosegnuo je uspješnost slavnog ‘Paranoida’. I ne samo po prodaji…

Black Sabbath - 13

Nema previše iznenađenja u cijeloj ovoj aktualnoj priči koja se gradi oko reuniona Black Sabbatha. A pogotovo nema mjesta čuđenju što im je album na prvom mjestu prodaje u Britaniji i Americi nakon četrdeset i kusur godina. Bez Black Sabbatha ne bi bilo heavy metala i takav najkultniji od svih mogućih statusa čak ni Ozzy Osbourne, sa svojim medijskim preseravanjima, nije uspio oskvrnuti. Samouvjerenost je i među članovima benda bila tolika da su za prvi singl odabrali “God is Dead?” od skoro devet minuta.

Činjenice su dakle sljedeće: Ozzyju je ovo prvi studijski album nakon “Never Say Die!” (1978.), a basisti Geezeru Butleru prvi nakon “Cross Purposes” (1994.). Tommy Iommi, kojemu još uvijek nisu izrasli vrhovi prstiju, nikad nije odustao od Sabbatha, a tragikomedija s javnom svađom bubnjara Billa Warda i benda rezultirala je krnjim reunionom – Brad Wilk iz RATM i Audioslavea sjeo je za bubanj.

Rick Rubin nije se usudio taknuti u zvuk Sabbatha. Produkcijski je album “13” kopija prastarog “Sabbath Bloody Sabbath”, a sadržajno i stilski se nalazi u okvirima prvih pet albuma. Odstupanja od izvorne ideje nema, riffovi su spori, Ozzy je opet mladalački kreštav, a osam pjesama traje gotovo sat vremena. “Trinaestica” nije album za antologiju, ali je – da usporedimo neusporedivo – bolji od svega što su u zadnjih petnaestak godina snimili njihovi vjerni sljedbenici, Metallica i Iron Maiden.

Formula je uvijek bila jednostavna – mračno, mistično, moćno i s postupnim dizanjem tempa. Jedna takva otvara album, “End of the Beginning”, jedna takva se i naslanja na nju, “God is Dead?”. Sabbathi su, poput većine ostalih velikana iz hard rock generacije, uvijek bili hvalisavci, stoga završavanje pjesme, prije nego što svi iznova pokažu što znaju i umiju, nikad nije dolazilo u obzir. Otvaranje ploče s dva teška komada od po više od osam minuta, govori da se ništa nije promijenilo. Iommy vodi kolo, Ozzy je zvijezda večeri, a ritam sekcija rudarski potkopava ispod svakog riffa. Slušati takvo nadmetanje na lošim zvučnicima, bio bi zločin.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=OhhOU5FUPBE[/youtube]

Kad pobijedi Ozzy, onda sve skupa vuče na njegove solo albume, pročišćenijeg zvuka i s isturenim refrenom. Takav dojam daju “Loner”, pa i “Zeitgeist”, koja je u svojoj morbidnoj akustičnosti pretendirala dosegnuti razinu legendarne balade “Changes”. Nije uspjela. “Age of Reason” se potkrala na album kako bi se na barem jednu skladbu nalijepilo “benigno i nepamtljivo”. “Live Forever” je sušta suprotnost tomu – nosi je jaki riff i zapravo je prava šteta što je jedna od najkraćih na albumu. Problema s trajanjem nema “Damaged Soul”, atmosferični komad hard rocka u kojemu je Tommy Iommy preuzeo vodstvo i dao sebi oduška. Priča o povratku umalo originalnih Sabbatha u studio završava s “Dear Father”, koja koristi razrađenu i plodonosnu logiku “kreni sporo, a završi sumanuto”.

Album “13” neće biti lagan zalogaj onima koji se Sabbathima nisu drogirali u mladosti. Uostalom, Sabbathi sa Ozzyjem nikad ni nisu bili lako prohodni, razgovjetnije albume snimali su tek s pokojnim Diom, koji je za mikrofonom zasjao kad je Ozzy prvi put odlučio otići. Sada se vratio i sa svojim matičnim bendom snimio legitimnog studijskog nasljednika svega onoga što danas predstavljaju Black Sabbath.

Ocjena: 8/10

(Vertigo/Universal, 2013.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X