Bob Dylan se oglasio o kontroverzi oko potpisivanja knjiga: ‘Korištenje stroja bila je pogreška u prosudbi’

Nedavno je otkriveno da su navodno ‘ručno potpisani’ primjerci njegove nove knjige zapravo potpisani tzv. autopenom.

Potpis Boba Dylana (foto: geewiz/Twiter)

Bob Dylan se ispričao za kontroverzu oko potpisanih primjeraka njegove nove knjige, rekavši da je “korištenje stroja bila pogreška u prosudbi”. Ranije ovog tjedna, izdavački div Simon & Schuster priznao je da su “ručno potpisane” kopije nove knjige Boba Dylana, “The Philosophy Of Modern Song”, zapravo proizvedene sa sustavom autopen (koji koristi stroj za automatsku reprodukciju potpisa osobe).

Potpisani primjerci knjige – kojih je bilo 900 – prodani su preko web stranice Simon & Schuster po cijeni od 599 američkih dolara. Mnogi fanovi su se naljutili na tu prevaru kada su počeli dijeliti fotografije svojih primjeraka na forumima, gdje je postalo jasno da svaki primjerak ima gotovo identičan potpis. U izjavi objavljenoj na svojoj Facebook stranici, Dylan se ispričao obožavateljima i rekao da mu je autopen sugeriran kao ideja nakon što je patio od bolesti i vrtoglavice 2019. godine i osjećao se nesposobnim da sam potpisuje knjige.

Obožavateljima je rekao: “Upoznat sam s nekim kontroverzama oko potpisa na nekim mojim nedavnim umjetničkim djelima i na ograničenom izdanju Philosophy of Modern Song. Svojeručno sam potpisao svaki umjetnički otisak tijekom godina i nikad nije bilo problema. Međutim, 2019. sam imao težak slučaj vrtoglavice i to se nastavilo u godinama pandemije. Potrebna je peteročlana ekipa koja radi u neposrednoj blizini sa mnom kako bi omogućila ova potpisivanja, a nismo mogli pronaći siguran i izvediv način da dovršimo posao dok je virus bjesnio.

“Dakle, tijekom pandemije bilo je nemoguće bilo što potpisati i vrtoglavica nije pomogla. Uz ugovorne rokove koji su se približavali, ideja o korištenju auto-olovke mi je sugerirana, uz uvjeravanje da se takve stvari rade ‘stalno’ u svijetu umjetnosti i književnosti,” dodao je nobelovac. Zatim je zaključio: “Korištenje stroja bila je pogreška u procjeni i želim to odmah ispraviti. Radim sa Simon & Schusterom i svojim galerijskim partnerima kako bismo postigli upravo to.”

Simon & Schuster isprva je odbio uvažiti zahtjeve za povrat novca, uvjeravajući kupce da su potpisi legitimni i potvrđeni “pismom autentičnosti”. Generički odgovor izdavača je glasio: “Svakako razumijemo sve vaše brige, međutim – svaki pojedinačni primjerak ograničenog potpisanog izdanja “Filozofije moderne pjesme” Boba Dylana osobno je potpisao autor i popraćen je pismom autentičnosti od izdavača Simon & Schuster.”

Kako su fotografije sumnjivih potpisa nastavile kružiti, Simon & Schuster promijenio je svoje stajalište u nedjelju, izravno poručivši kupcima da će im biti vraćen novac. E-poruka poslana onima koji su se žalili na prevaru, uključujući i Karpov potpis, glasila je: “Ispričavamo se zbog pogreške koja je napravljena i nudimo puni povrat novca za vašu kupnju. Zadržite svoj primjerak “Filozofije moderne pjesme” bez ikakvih troškova. Nadamo se da ćete uživati ​​čitajući ga.”

Izdavač se kasnije javno oglasio na društvenim mrežama, napisavši: “Želimo se ispričati onima koji su kupili ograničeno izdanje “The Philosophy Of Modern Song”. Kako se ispostavilo, knjige ograničenog izdanja sadrže Bobov originalni potpis, ali u obliku pisane replike. To odmah rješavamo pružajući svakom kupcu trenutačni povrat novca.”

“Filozofija moderne pjesme”, Dylanova prva originalna knjiga od Chronicles: Volume One iz 2004., objavljena je 1. studenog. Sadrži više od 60 eseja koje je napisala folk ikona, a koji pokrivaju pjesme izvođača kao što su Elvis Costello, Nina Simone i Hank Williams. Izdanje audio knjige uključuje niz slavnih osoba koje čitaju Dylanove eseje, uključujući Jeffa Bridgesa, Helen Mirren, Oscara Isaaca i Stevea Buscemija.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X