Bolje biti pijan nego bolestan – ‘finski recept’ za povrat novca publici nezadovoljnoj koncertima

Zahvaljujući nedavnoj odluci Odbora za zaštitu potrošača u Finskoj, publika nezadovoljna koncertom može tražiti povrat novaca, javlja finska državna medijska kuća Yle.

Chuck Berry (Izvor: Wikipedia)
Chuck Berry (Izvor: Wikipedia)

Naime, finski Odbor za zaštitu potrošača donio je odluku da organizatori koncerta Chucka Berryja održanog 2013. moraju posjetiteljima vratiti 50 posto vrijednosti ulaznice. Na tom koncertu legendarni američki glazbenik imao je vidno očajan performans, čak se tijekom koncerta ispričao publici zbog gripe. Odbor je zaključio da je taj nastup bio puno ispod realno očekivanog standarda i da posjetiteljima treba refundirati polovicu vrijednosti ulaznice.

Predsjednik Odbora, Pauli Ståhlberg, objasnio je da ova odluka ne znači da će sada svatko kome se ne svidi neki koncert moći tražiti povrat novca za ulaznicu. “To će biti moguće samo ako se velika većina posjetitelja složi da je nastup bio loš, kao što je bilo u slučaju Chucka Berryja”, objasnio je Ståhlberg.

I dok bolest glazbenika može biti razlog da se zatraži povrat novca, nastup pod utjecajem opijata ne mora to biti nužno. Ståhlberg je objasnio da mnogi glazbenici nastupaju pod utjecajem droga i alkohola i da to ne utječe na njihovu izvedbu. “Ako je pak glazbenik poznat po sklonosti opijatima, posjetitelji nemaju pravo očekivati da izvedba bude onakva kakvom su je zamislili”, dodao je Ståhlberg.

Ova odluka Odbora otvara mogućnost povrata novaca od glazbenih festivala do cirkuskih predstava, ali se ljestvica očekivane kvalitete drugačije utvrđuje. “Na festivalima nastupa velik broj izvođača stoga se svi festivali trebaju ocjenjivati kao cjelina. Čak i raspored izvođača utječe na percepciju posjetitelja. Tako loš nastup headlinera može biti puno veći problem od lošeg nastupa nekih bendova za zagrijavanje”, zaključio je Ståhlberg.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X