Bonova incijativa protiv siromaštva suočena s tužbama za seksualno zlostavljanje

One Campaign, nova inicijativa Bona Voxa okrenuta borbi protiv siromaštva suočava se s ozbiljnim tužbama zbog zlostavljanja. Nekoliko bivših zaposlenika tvrdi da su u vremenskom periodu od posljednje četiri godine bili zlostavljani od strane višeg osoblja.

  • 3
    Shares
Bono Vox u Brazilu 2006. godine (izvor: Wikipedia)

Organizacija se bavi ekstremnim siromaštvom i prevencijom bolesti. Sve je počelo kada je u studenom prošle godine skupina bivših zaposlenika preko društvenih kanala podijelila iskustva o lošem ponašanju članova višeg osoblja iz svog ureda u Johannesburgu. Tvrdili su da je neko osoblje tretirano “gore od pasa”.

U razdoblju od 2011. do 2015. godine već su i prijavljene tužbe zbog neadekvatnog poslovanja incijative, što je utvrđeno i unutarnjim ispitivanjima zaposlenika koji su tvrdili da su ih njihovi nadređeni tjerali da rade vikendima, dok su neki, kako izvještava Guardian, tvrdili da su degradirani sa svojih pozicija zbog odbijanja da seksualno zadovolje neke strane državne dužnosnike.

Ovi navodi otkriveni su i u pismu izvršne direktorice organizacije Gayle Smith koja je na rukovodećoj poziciji bila od ožujka 2017. godine. Kako navodi Smith, izvješća o incidentu u međuvremenu su podnijeta Povjerenstvu za dobrotvorne organizacije.

Smith je izdala i priopćenje u kojem tvrdi da, iako izvješće ne može potvrditi optužbe degradiranih ženskih zaposlenika “inicijativa optužbe ne odbacuje, istražuje ih i učinit će sve po pitanju istrage ako se pojave i nove optužbe”.

U priopćenju se još navodi: “Sveukupni dokazi iz naše istrage bili su dovoljni da zaključim da smo suočeni s institucionalnim neuspjehom naše kampanje”.

  • 3
    Shares

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X