Boris Bizetić ’50 godina muzike’ – za dobra stara vremena

Godina koja se u zadnje vrijeme često spominje u medijima koji prate regionalnu muziku je 1981., tada je eksplodirao novi val, izdan je prvi album Haustora, prvi i jedini Šarla Akrobate, prvi album Električnog orgazma, EP Idola… Te iste godine je izdan album Rokera s Moravu, poznat pod imenom ‘Krkenzi kikiriki everidej’ koji se prodao kao i sve novovalne ploče te godine… zajedno.

Boris Bizetić ’50 godina muzike’

Ove godine spiritus movens Rokera s Moravu, Boris Bizetić, ne obilježava 1981., koja mu je uz radost širokih narodnih masa donijela stanovitu materijalnu blagodat, nego 1971. – 50 godina prisustva na zabavnoglazbenoj sceni. Izdanje „50 godina muzike“ nije evociranje uspomena s Rokerima s Moravu, nego stavljanje naglaska na Bizetićeve radove iz područja zabavne i pop-muzike. Iako je i kod Rokera s Moravu bilo jasno da iza tih radova stoji visoki IQ i zavidno razumijevanje jedinstva muzike i riječi, 45 pjesama na ovoj dvosveščanoj kompilaciji još jasnije osvještava Bizetićev beskonačan talent da se muzički i pjesnički izrazi u roku od tri i pol minute, te da bude razumljiv i zanimljiv radniku, seljaku i sveučilišnom profesoru komparativne književnosti.

U ovim je pjesmama Bizetić pokazao sjajnu sposobnost nijansiranja. Razlika između riječi pitko i plitko je kod Bizetića kao i razlika u tome je li Irak ili Iran. Muzika je uronjena u starogradsku kafansku šansonu predrokerskog perioda, no miljama izbjegava bilo kakve klišeje kod kojih smo se već navikli. Uzmemo li da je boem ono što je govorio Tin Ujević, kreativna opozicija društvu, onda je Bizetić i njegov rad definicija boema i boemštine.

Uvijek dovoljno dvosmislen da razbukta slušateljevu maštu i nikad vulgaran ili pretjerano buntovan, ovaj Bizetićev rad čeka na neku adekvatnu valorizaciju koja možda dođe… sada. To je muzika za one koji žive sporijim, stoičkim ritmom života, prepuštaju se (uglavnom sjetnim) osjećajima i refleksiji u nekoj domaćoj atmosferi i samim time postaje privlačna egzotika u vremenu koje emocije poznaje samo kao prepreku u napredovanju na poslu i u životu. Manje dobar dio ove kompilacije je taj što je određen dio pjesama zastupljenih u novijim verzijama. To samo po sebi nije loše, nego neke od njih imaju pečat „moderne produkcije“, onog čega ove pjesme ne trebaju. One nose drugačiji, bezvremenski senzibilitet, amalgamirane su različitim glazbenim kulturnim utjecajima, ne nužno srpskog narodnog ili orijentalnog usmjerenja. Boris Bizetić je uvijek bio naslušan tip koji je volio i razumio različite muzičke žanrove te ih uklapao u svoj izričaj da zvuče prirodno i nenametljivo.

Bizetićevi stihovi su često gorke, jednostavne, emotivne mudrosti ispričane iz ruke nekog tko nam je bar u jednom trenutku bio drag prije nego što su nas s perona života odnijeli razni vlakovi. Osim glazbenim znatiželjnicima i sladokuscima, ova se kompilacija preporuča svima kojima se 1981. u SFR Jugoslaviji doimala kao radikalni futurizam.

Ocjena: 8/10

(Croatia Records, 2021.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X