Braća Teofilović, Kozmodrum i drugi na 16. Međunarodnom etno jazz festivalu u Karlovcu

Nastupaju i GIIPUJA te duo Bok Blues.

16. Međunarodni etno jazz festival u Karlovcu

U Karlovcu se i ovog ljeta, od 22. do 24. srpnja, održava Međunarodni etno jazz festival koji će u svom šesnaestom izdanju ugostiti mnoga zanimljiva imena s regionalne scene blues, jazz i world music scene. Festival je ugostio značajna domaća i inozemna imena u svojih 16 godina postojanja, a među njima su i Ralph Towner, Renaud Garcia Fons, Denise Jannah, ZZ quartet, Mirosav Tadić, Vlatko Stefanovski, Matija Dedić, Tamara Obrovac i mnogi mnogi drugi…

Ovogodišnji festival 22. srpnja otvaraju gosti Bok Blues, dvojac, autorski dio BE HA VE Americana Blues benda. Prije dvije godine pobijedili su u solo/duo kategoriji na 12. Croatian Blues Challengeu, a u svibnju 2022. g. zastupali su Hrvatsku na International Blues Challengeu u američkom gradu Memphis, Tennessee. Među natjecateljima iz
Amerike i cijeloga svijeta postigli su izuzetan uspjeh ušavši u polufinale ovog natjecanja. Novim uzbudljivim pothvatom Bok Blues izražavaju svoju viziju tog glazbenog žanra predstavljajući vlastite skladbe i jačajući temelje blues glazbe u Hrvatskoj.

Iste večeri nastupa i Kozmodrum. Bend je nastao 2015. godine kao ideja da se jazz glazba spoji s plesnom klupskom glazbom. Idejni je začetnik bubnjar i kompozitor Janko Novoselić. Iza sebe imaju tri albuma i mnoštvo koncerata. Njihovi nastupi često postaju pravi partyji pa ćemo i na ovom, sigurni smo, zaplesati. Jazz i fusion improvizacije, post-rock eksperimenti, house i techno estetika, pa čak i afrokubanska ritmika; sve se to nalazi na križanju gdje nastaju kompozicije koje piše Janko Novoselić. Kozmodrum nastavlja svoje putovanje koncertnim aktivnostima kojima prezentira i neke nove skladbe i nove ideje. I, kako sami kažu, donose dašak glazbe iz davnih vremena spojene s onom iz novijih vremena ne bi li dostigli onaj čarobni trenutak.

Drugu večer festivala, 23. srpnja, nastupit će GIIPUJA, ime iza kojega stoji akronim za “glazba Istre i Primorja u jazz aranžmanima”. Povezujući etno glazbu Istre i Primorja sa suvremenim jazzom, Damjan Grbac sa svojim se kvartetom GIIPUJA otisnuo na intrigantno glazbeno putovanje vješto interpretirajući glazbeno stvaralaštvo prošlosti kroz prizmu suvremene muzičke prakse progovarajući jezikom tradicije u slobodi improvizacije. GIIPUJA je projekt koji traje više od 10 godina te neprestano evoluira. Svakako je jedan od najboljih hrvatskih etno jazz projekata, a naša publika ponovno će se uvjeriti u kvalitetu njihova izričaja na ovogodišnjem izdanju festivala.

Braća Teofilovići nastupit će u završnoj večeri festivala 24. srpnja. Teofilovići na ovogodišnjem izdanju festivala predstavljaju “Element”, novi album s obradama najljepših tradicionalnih pjesama naših prostora. Braća blizanci Ratko i Radiša Teofilović već dugi niz godina oduševljavaju publiku diljem svijeta svojim obradama izvornih pjesama Balkana. Jedinstveni i čudesni, epiteti su koji se nerijetko vežu uz njihovo prezime, ponajprije zbog nadahnutog dvoglasnog pjevanja koje svakog slušatelja vraća u neka prošla vremena. Nakon šest godina diskografske pauze, Teofilovići objavljuju “Element”, novi studijski album s 14 obrada tradicionalnih kompozicija utkanih u bogato kulturno naslijeđe ovih prostora.

Tijekom godina bilježe nastupe u Njemačkoj, Italiji, Austriji, SAD-u, Japanu, Rusiji i to u nekima od najeminentnijih koncertnih prostora poput Wiener Konzerthaus u Beču, Moscow Tchaikovsky Conservatory u Moskvi, The Kennedy Center u Washingtonu i Liszt Academy Concert Centre u Budimpešti. Album “Element” logičan je nastavak bogate 30-godišnje karijere, a sadrži sve ono što Ratka i Radišu čini posebnima na glazbenoj sceni. Svima onima koji se upuste u preslušavanje ovog albuma, zajamčeno je jedinstveno lirsko putovanje uz produhovljene obrade braće Teofilović.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X