Brio u KSET-u – dvojac za nesputano putovanje glazbenim krajolicima

Kaotično nevrijeme u Zagrebu nosilo je sve pred sobom. Ništa drugačije nije bilo u KSETu, samo je tamo nosila glazba free noise jazz dvojca naziva Brio.

Brio u Ksetu (Foto: Teo Marević)

Free noise jazz dvojac Brio iz Zagreba pomeli su sve upitnike u mojoj glavi. Petnaest godina postojanja je iza Bria te dva DIY albuma iz 2005. “At The Playground” i “What We Got Ourselves Here is a Problem in Communication” koji su zasluženo dobili izvrsne recenzije američkog free jazzera Eugenea Chadbournea na Allmusic.com.

Sve  do pred kraj koncerta, dok nisam posegnuo u torbu s bilježnicom, nisam pomislio na cigaretu i pušenje. Za pasioniranog pušača poput mene to je bilo iznenađenje. Brio dvojac me omađijao. U ulozi reportera i kao dio publike, lako sam se poistovjetio s njihovom muzikom. Iako pomalo apstraktno, činilo se tako plovno i fluentno. Uglavnom instrumentalnu svirku povremeno je upotpunjavala priča i pjesnički i reporterska lirika izgovorena smirenim engleskim jezikom.

Budući da na internetu postoji vrlo malo snimaka, moram priznati da nisam imao pojima u što se upuštam ulazeći u KSET, no valovi predivnih gitarskih dionica, vrlo toplog i pitkog zvuka bubnja ubrzo su me preuzeli. U mislima sam putovao provincijom nekog sjevernoameričkog grada nalik Gorskom Kotaru i nalazio se u svakojakim situacijama, ovisno o napetosti svirke i uputama riječi o ljubavi i svakodnevnici.

Iz vrlo nepredvidljivih taktova, začas su me ponesli strašnim gruvom. Na trenutke teško za povjerovat da tu glazbu izvode samo dvojica glazbenika. Zvonki i duboki bas bubanj, ujedno je bio i pratnja gitarskoj melodiji. Nevjerojatno je zamisliti da na istoj pozornici možemo čuti toliko prljave, iskvarene i plastične muzike. Brio je kontrast svemu što sam dosad čuo u KSET-u.

Brio u Ksetu (Foto: Teo Marević)

Nakon koncerta, uzeli su predah pa sam kratko porazgovarao s bubnjarom Nevenom Krajačićem o albumu.

Kako se može doći do vas, jer se na internetu se ne može puno toga naći o vama?

Najviše na koncertima, da, uopće ne brijemo na internet, jednostavno to nije naš đir.

Objavili ste dva DIY izdanja, što je s novim albumom “Acid Cock”?

Album smo snimali tjedan dana i tjedan dana miksali u studiju Kramasonik kod Hrvoja Nikšića u Zagrebu. Ja ne kažem da sam ja vrhunski ili mi, ali smo uspjeli objaviti za etiketu vrhunske jazz glazbe hehe.

Imate li kakav e-mail preko kojih publika može doći do vas, naručiti album?

Imamo. Email je [email protected], a može se naručiti i putem Long Song Records izdavača.

Usred razgovora, paralelno komunicirajući i s publikom i prijateljima Neven je natuknuo; “Album je najbolje šta smo ikad napravili. U istom studiju, al smo radili na drugačiji način.”

Imate li što za poručiti publici?

Ništa, neka ljudi slušaju ono što osjećaju i to je to.

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X