Bruce Springsteen And The E Street Band ‘The Roxy July 7, 1978’ – trosatni uragan za petsto duša

Par mjeseci nakon što se arhiv Neila Younga oglasio s objavljivanjem koncerta s otvaranja kluba Roxy u Zapadnom Hollywoodu 1973., iz arhiva Brucea Springsteena stiže i službena objava slavnog bootlega snimljenog u istom klubu i to na dan prije četrdesete obljetnice samog događaja.

  • 40
    Shares
Bruce Springsteen And The E Street Band ‘The Roxy July 7, 1978’

Roxy Theatre je kultni klub u Zapadnom Hollywoodu u kojem se odigralo toliko slavnih trenutaka u povijesti rock and rolla da bi se mogla napisati cijela enciklopedija samo o tome, pa je gotovo teško povjerovati kako je riječ o prostoru u koji stane svega pet stotina duša, dakle otprilike nešto manje nego u naš Vintage Industrial Bar. Jedan od takvih događaja svakako je i koncert Brucea Springsteena i njegovog E Street Banda iz srpnja 1978., čija se snimka dugo smatrala jednim od ključnih bootlegova među fanovima najslavnijeg rockera New Jerseyja, a koja je sada postala dostupna kao posljednje službeno izdanje iz njegovog arhiva.

Bruce tako ovaj koncert započinje isprikom svima onima koji nisu uspjeli nabaviti karte za ovaj nastup, prije nego što obradom Buddy Hollyjeve “Rave On” otvori preko tri sata dugo slavlje s preostalim sretnicima, rokersku feštu kakve održava i danas, doduše pred prepunim stadionima diljem svijeta. Ali ono što snimku iz Roxyja čini toliko izvanrednom upravo je opreka između intimnosti prostora i epskog trajanja i zvuka nastupa, nešto o čemu danas ne bismo mogli ni sanjati.

Koncert je održan za vrijeme promocije Springsteenovog četvrtog albuma “Darkness at the Edge of Town”, svega mjesec dana nakon njegovog objavljivanja, pa tako u prvom dijelu nastupa E Street Band progrmi kroz gotovo cijeli materijal s te ploče, a kao dodatni dokaz da je Bruce u tom razdoblju bio u potpunom kreativnom zamahu dolazi i prezentacijom pjesama kao što su “Point Blank”, tada pred publikom odsvirana prvi put u karijeri, zatim “Independence Day” i dijelovi onoga što će postati “Drive All Night” ubačeni u “Prove It All Night”, a koje će sve biti objavljene tek dvije godine kasnije na dvostrukom “The River”.

Naravno, bend ne zaobilazi ni ostale koncertne favorite sa svih prethodnih ploča od “Greetings from Asbury Park, NJ” (“Spirit in the Night”, “For You”, “It’s Hard to be a Saint in the City” i “Growin’ Up”, za vrijeme koje kaže kako mu je otac htio da postane odvjetnik, a majka pisac, ali večeras će se morati zadovoljiti s rokerom), “The Wild, the Innocent & the E Street Shuffle” s nezaobilaznom “Rosalitom” u trajanju od jedanaest i pol minuta, te četiri pjesme s hit ploče “Born to Run”. Uz sve to ostaje mu dovoljno vremena da odsvira i one pjesme koje se nisu našle na “Darkness”, ali će s vremenom postati favoriti, da bi bile objavljene na albumu “Promise” 2010., a to su “Fire” i “Because the Night”, te cijeli niz obrada rock standarda od “Heartbreak Hotel”, preko “Mone” Boa Diddleyja, do “Twist and Shout” s kojom će okončati trosatni uragan sa pozornice kluba.

Baraža iz Springsteenovog koncertnog arhiva je konstantna i čini se da nema namjeru uskoro prestati, ali “Roxy” je svakako jedno od krucijalnih izdanja iz istog, jedan od njegovih dosad najboljih pojavaka, te je kao takav nezaobilazno mjesto u kolekciji fanova i šire. Autor u kreativnom zamahu, bend koji energijom pokazuje zašto će postati jednim od najvećih pratećih sastava svih vremena i intimnost prostora čine važno poglavlje za imaginanu rock enciklopediju Roxyja.

Ocjena: 9/10

(Nugs.net, 2018.)

  • 40
    Shares

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X