Bruce Springsteen ‘Born to Run – autobiografija’ – Zauvijek divlji, zauvijek nevini

Prije nego što je objavljena autobiografija Brucea Springsteena ‘Born to Run’, mnogi su bili iznenađeni kada su saznali da je riječ o knjizi od preko pet stotina stranica. Ali oni koji dobro znaju Springsttena odgovorili su: ‘Pa što se čudite, riječ je o čovjeku čiji koncerti traju preko četiri sata!’ No, kao što je i slučaj s koncertima, i knjiga mu je takva da se prolazi s nevjerojatnom lakoćom.

Bruce Springsteen 'Born to Run - autobiografija'
Bruce Springsteen ‘Born to Run – autobiografija’

Po pitanju stila, a u usporedbi s drugim recentnim autobiografijama rock glazbenika, Springsteenu nije bio potreban ‘ghost-writer’ kao Keithu Richardsu, da svoje misli upregne u koherentnu cjelinu. Nije dosegao literarne vrhunce poput friškog (ne)nobelovca Boba Dylana u svojim “Kronikama”, pa ni svoje “druge omiljene djevojke iz Jerseyja” Patti Smith u “Samo djeca”, ali u svakom slučaju nadmašio je vrludanja i konfabulacije Neila Younga u knjizi u nas prevedenoj kao “San jednog hipija”. Pretjerano korištenje caps locka i dječački uzvici brzo prestaju biti zabavni, ali odražavaju zaigrani duh Bruceova stila i pojačavaju dojam knjige kao pitke zabave.

Knjiga je podijeljena u tri cjeline. U prvoj knjizi “Growin’ Up” Bruceova životna priča započinje odrastanjem u Freeholdu u New Jerseyu u katoličkoj irsko-talijanskoj obitelji s ocem alkoholičarom teške naravi od kojega je naslijedio i depresiju s kojom se bori od svojih ranih tridesetih godina. Tu su ispričani i glazbeni počeci mladoga Bossa u bendovima The Castiles i Steel Mill, kao i prvi samostalni uspjesi u obliku potpisivanjem ugovora s Columbia Records i snimanje prvih albuma.

Druga knjiga “Born to Run” započinje snimanjem istoimenoga albuma i prvim velikim probijanjem u glazbenom smislu te velikim turnejama po svijetu. Tu je opisan i apsolutni vrhunac Sprinsteenove karijere kao pop glazbenika iz doba albuma i turneje “Born in the U.S.A.”, kada je bio možda i najveće ime rock and rolla u svijetu. No, taj središnji dio knjige odaje dojam kao da je malo u magli. Iako se Bruce nikada nije drogirao niti opijao, izgleda da je i slava sama po sebi nekakav opijat, a sam Springsteen ne zna objasniti kako i zašto se to sve dogodilo.

U posljednjem djelu treće knjige “Living Proof” ponovno dolazimo do zlata. Jednostavno ježe odlični opisi koncerata sa ponovno okupljenim E Street Bandom, poput onog s kontroverznim sviranjem pjesme “American Skin” koja je gotovo dovela do rasnih nemira, ili nastupa sa Seeger Sessions Bandom u New Orleansu, posljednje izvedbe “Sandy” sa Dannyjem Federicijem, svirke u poluvremenu Super Bowla, smrti Clarencea Clemonsa itd. U ovim poglavljima dobivamo i dublji uvid u nastanak kasnijih albuma od “The Rising” naovamo.

Springsteen ovom knjigom potvrđuje dojam o sebi kao o dobrom šefu, čovjeku zahvalnom za svoj planetarni uspjeh prvenstveno zato što mu je na taj način dopušteno da živi svoj san, a to je sviranje sa svojom drugom obitelji koja je ujedno jedna od najmoćnijih organizacija kada zajedno stupi na pozornicu i tutnji kroz spomenuta četiri sata nezaustavljivog rock and rolla i u kojoj svatko daje zadnji atom sebe u tom kovitlacu energije. Na koncu, tko ne bi bio zahvalan na tome.

Hrvatsko izdanje knjige „Born to Run“ Profil je objavio istovremeno sa svjetskom premijerom, što je zavidan uspjeh našega izdavača, a paralelno s knjigom Menart je objavio i prateću kompilaciju „Chapter & Verse“ koja je zamišljena kao svojevrsni soundtrack knjige, a koja za razliku od standardne ‘Best of’ ploče, prati i ranije Bruceove bendove i uključuje pjesme koje su važnije njegovoj životnoj priči, a ne tek one koje su mu bile najveći hitovi. Solidan prijevod knjige potpisuju Lada Furlan Zaborac (prvi dio knjige) i Dražen Čulić (drugi dio).

(Profil, 2016.)

Saznajte više: Bruce Springsteen ‘Chapter And Verse’ – izvrstan soundtrack autobiografije

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X