‘Brzi i žestoki 6’ – jurnjava bez duše

I dok je peti nastavak popularne franšize donio toliko potrebno osvježenje, novi nastavak ponovno kreće putevima neoriginalnosti i banalnosti, te ga spašavaju jedino spektakularne akcijske scene.

'Fast And Furious 6'

Justin Lin je napravio gotovo sve u svojoj moći da od “Brzi i žestoki” serijala napravi vrlo unosan i krajnje isplativ posao. I on i studio mogu zadovoljno trljati ruke, jer su zadnja četiri nastavka pod njegovom redateljskom palicom poharala svjetske kino blagajne i donjela gotovo dvije milijarde dolara prihoda samo od ulaznica. Kao praktički jedini takav serijal A produkcije, “Brzi i žestoki” su imali relativno lagan posao da primame publiku željnu visokooktanske zabave, ali Lin i njegov stalni scenarist Chris Morgan su u predzadnjem, petom nastavku, dali nešto više: kvalitetnu i zanimljivu priču, koja je, premda debelo nategnuta, ipak dala novu sferu običnom natjeravanju nabrijanih automobila. Šteta što u tom tonu nisu nastavili i u šestom dijelu.

Priča se nastavlja tamo gdje je stala: Dom (Vin Diesel) i njegov tim ‘dobrih’ kriminalaca s opasnim znanjem o automobilima i utrkivanju, je raspršena po svijetu i uživa u milijunima zarađenim rušenjem narkokartela u Riju, no nikakvi novci ne mogu platiti ono što najviše žele, a to je povratak u SAD. Tada u igru ulazi agent Hobbs (Dwayne Johnson) koji Domu, O’Conneru (Paul Walker) i ekipi nudi potpuni oprost grijeha i ukidanje zabrane povratka u SAD, ako mu pomognu uloviti opasnog kriminalca, bivšeg specijalca i stručnjaka za ratovanje vozilima, Shawa (Luke Evans). No Hobbsova ponuda ima još jedan mamac, koji Dom mora progutati. Naime, postoji šansa da je njegova ljubav života Letty (Michelle Rodriguez) još uvijek živa, te da radi za Shawa. Kako je Domu i njegovom društvu obitelj najbitnija, još jednom će morati prihvatiti iznimno opasan posao, kako bi spasili svijet, ali i ponovno bili na okupu.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=C_puVuHoR6o[/youtube]

Već samim uskrsnućem Letty može se naslutiti da je opasno ponestalo ideja, te da se iz bunara vade posljednje kapi vode. Istina, vjerojatno je vrlo teško iz nastavka u nastavak smišljati načine kako da se glavne likove natjera da ponovno krenu u akciju, ali to je obično znak da je vrijeme za završetak cijele sage. No, nije samo Letty problem, problem je cijela priča. Usiljeni glavni negativac koji je nadčovjek i drži sve pod kontrolom (takozvani bondovski zlikovac), jedini ljudi na cijelom svijetu koji ga mogu zaustaviti (naravno, sve kriminalci) te potpuno ignoriranje svih mogućih ljudskih i prirodnih zakona, ovoga puta su očito samo poligon za akciju. Pošto je glavnina radnje fokusirana na Doma i Letty, ostali likovi itekako pate u svojim ulogama, te poput novih „Zvjezdanih staza“, moraju skupljati mrvice i izreći tu i tamo koji polusmiješni oneliner. To se posebno odnosi na Shawa kao glavnog negativca i O’Connera, koji je uz lik Doma uvijek bio nosač radnje i svojevrsna moralna protuteža.  Scene u kojima se pojavljuje su za radnju potpuno nepotrebne, i jedina im je svrha da od njega naprave izmučen lik koji na savjesti ima nečiju smrt. S ostalim likovima je situacija još gora, tako da nitko od njih nije dobio ikakav karakterni razvoj lika, a najviše je u cijeloj toj rošadi pretrpio lik Hobbsa. Na žalost, ovdje je njegov lik potpuno marginaliziran i ogoljen, niti sjena onog dominantnog ‘supermena’ iz prošlog dijela.

No dosta o priči, ipak je za Brze i žestoke najvažnija akcija. I bome, odrađena je vrhunski. Ima je mnogo, pregledna je, bučna i što je najvažnije, raznolika i nimalo zamorna. Lin je vrlo hrabro najavio da nas očekuje najbolja akcija u nekom filmu ikada, pa iako je dubiozno je li baš ‘najbolja‘ ikada, definitivno je u samom vrhu. Osim jurnjava gradom i ponekog šakačko/oružanog dvoboja, tu su i tri scene koje su apsolutan vrh u žanru, te su optimalno raspoređene tokom filma: jedna u prvoj trećini, i dvije za sam finiš. Neću previše otkrivati, ali recimo samo da ima rušenja podvožnjaka, tenkova i teretnih aviona. Naravno, po svakom prirodnom zakonu je većina tih scena apsolutno nemoguća, ali „Brzi i žestoki“ su oduvijek zahtijevali određenu dozu otvorenosti gledatelja i oprosta očitom pretjerivanju. Da bi se pomicale neke granice u domeni akcije, jednostavno se moramo pomiriti s tim da glavni likovi mogu izvesti stvari koje niti u igricama nisu moguće.

Kako su „Brzi i žestoki“ prije svega akcijski film s nabrijanim automobilima, itekako su ispunili svoju svrhu. To više nije ‘dječja’ franšiza s uličnim trkama i dotjeravanjem jurilica, već ozbiljan i bogat serijal, koji likove iz kvarta seljaka po cijelom svijetu, te radi od njih superjunake. Dvosjekli je to mač, jer kada prestanu biti bitni automobili i počne se više okretati razradi priče i kompleksnim kriminalnim planovima i zapletima, može doći do urušavanja cijelog tog mikrokozmosa. Sa slabo odrađenom pričom i zapletom, lijepe i nabijene akcijske scene nisu dovoljne da se povežemo s likovima i da nam je do bilo čega u filmu stalo. Možda je to razlog zašto bi ovaj serijal polagano trebalo privesti kraju (snimati će sigurno još jedan nastavak), te ga završiti spektakularno i uz barem malo dostojanstva, dok još nije postao karikatura samoga sebe.

Ocjena: 6/10

(Universal Pictures, Etalon Film, Original Film; 2013.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X