‘Burn the Witch’ – Radiohead objavio novi singl

Radiohead objavili singl ‘Burn the Witch’ na YouTubeu i Spotifyu, unatoč poznatoj mržnji Thoma Yorka prema tim servisima.

Radiohead 'Burn the Witch'
Radiohead ‘Burn the Witch’

Nakon prekjučerašnjeg nestanka benda s interneta kojemu je prethodilo slanje letaka “Burn the Witch” na adrese nekih britanskih fanova, Radiohead su konačno, nakon deset godina nadraživanja fanova ovom pjesmom, objavili singl “Burn the Witch” kao najavu nadolazećeg albuma. Singl je premijerno objavljen na YouTubeu unatoč tome što je Thom Yorke usporedio ovaj servis s nacističkom Njemačkom.

Nedugo poslije toga, pjesma je postala dostupna na Tidalu, iTunesima i Spotifyju, kojega Thom Yorke također nije poštedio kritike, nazvavši ga “posljednjim očajničkim prdežom umiruće lešine”. Obzirom na prezirni odnos Yorkea prema tim servisima, ovo je prilično iznenađenje.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=yI2oS2hoL0k[/youtube]

U intervjuu za talijanske novine 2013. Thom Yorke je za Google i njegovu podkompaniju YouTube izjavio:

“Nemam rješenje za te probleme. Samo znam da zarađuju novac preko kičme gomile glazbenika koji od toga nemaju nikakve koristi. Ljudi neprestano govore da je ovo doba interneta na kojemu je muzika besplatna, filmovi također. To nije istina. Kreatori tih servisa zarađuju ogroman novac, ne isplaćujući autorima tantijeme, priznavajući im autorska prava tek deklarativno. Upravo to je radila i nacistička Njemačka tijekom Drugog svjetskog rata. Zapravo, to su svi za vrijeme rata radili, čak i Englezi – krali umjetnost stranih zemalja. Koja je razlika zapravo?”

Također, 2013. Yorke i producent Radioheada Nigel Godrich povukli su svoju muziku sa Spotifyja protestirajući tako protiv biznis modela streaming servisa prema kojemu novi i neaformirani glazbenici nisu plaćeni, dok dioničari ovih servisa “mlate” novac.

“Burn The Witch” singl objavljen je za XL Recordings na kojeg je nedavno prebačen katalog Radioheada.

YouTube i Spotify još nisu komentirali činjenicu da je novi singl i spot njihovih najoštrijih kritičara premijerno publici objavljen upravo kod njih.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh