Busta Rhymes – hip hop guru rasturio Aquarius

Na pozornici se pušila trava, ispijao šampanjac, ‘barile’ Hrvatice, ali najvažnje od svega – grmio je old school i sijevale su rime najbržeg jezika hip hopa. I više nego dovoljno za padanje u trans.

Busta Rhymes u Aquariusu (Foto: Goran Telak)

„Mi sada pišemo povijest! Ovog koncerta ćete se sjećati dok ste živi!“, izgovorio je Busta Rhymes zagrebačkoj publici u Aquariusu. No nije bila riječ o klasičnoj reperskoj pretjeranoj nadmenosti, ovoga puta sve je imalo debelo pokriće. Bruklinski old schooler je zajedno sa svojom desnom rukom MC-ijem Spliff Starom doveo atmosferu do usijanja na svom prvom koncertu u Hrvatskoj.

Vrištanje publike u nekim trenucima nikad nije bilo glasnije u Aquariusu. Nije to bilo samo glasno odobravanje, već je galama doslovce probijala uši, a Busta je još pri tome dolijevao ulje na vatru. A dolijevati zna itekako.

Čovjek koji je u stanju postići najbrži flow dokazao je uživo da u tome nema nikakvih trikova (ako je itko posumnjao u njegovu sposobnost). Rime ispucavao u jednom dahu s fantastičnim osjećajem za ritam, ali i dinamiku (koja je poglavlje za sebe, jer je demonstrirao i nevjerojatnu kontrolu kad se treba igrati glasno-tihog efekta). Nije bilo zadrške ni kada je trebalo jasno dokazati svoj status i stavove po drugim pitanjima, u prvom redu pušenju marihuane i to javno na pozornici.

Publika je također bila fascinantna. Znali su se svi tekstovi pjesama, reagiralo na interne šale i što je najvažnije svi su plesali kao jedan. U najboljem svjetlu se dogodilo stapanje izvođača i publike u jednu neobuzdanu pulsirajuću masu. No obožavatelji nisu bili pripremljeni na situaciju kad joj se Rhymes obratio riječima: „Sada želim da svi koji imaju izvade svoju hrvatsku travu i zapale je u isto vrijeme tako da cijeli klub bude u u jednom velikom dimu jointa. Mi ćemo isto probati vašu travu i vidjeti kakva je.“

Dok je to govorio, Spliff Star se „bacio na posao“ i zarolao joint koji je zapalio na pozornici i podijelio ga s Rhymesom. „Jeste li spremni da razjebemo klub?“, dodatno je „podgrijavao“ Rhymes dok se miris marihuane širio prostorom. Već sljedeći trenutak je izgledao kao da je pukla bomba od transa u kojem su  se svi našli  dok su basevi iz razglasa čupali utrobu svojom jačinom. Naravno Spliff nije ispušta joint iz ruke skoro do kraja koncerta.

Teško da je u Zagrebu ikada održan koncert u kojem je jedan reper u prvih petnaest minuta šamanskom snagom raspametio publiku. Njegove kolege Snoop Dogg i 50 Cent su također digli publiku na noge prije par godina u Dom sportova, ali ovo je bilo drukčije. Busta Rhymes je guru hip hipa, on je taj izdanak stare škole koji će samo s mikorofonom u ruci čak i onima neupućenima prezentirati snagu tog stila.

Nastup je bio protkan i nizom zezalica kao što je „Make It Clap“ bio nadograđen s „We Will Rock You“ grupe Queen, ili kad je za grupno skakanje i skandiranje iskorištena „Seven Nation Army“ The White Stripesa.

Činilo se da Rhymes i Spliff nisu mogli pogriješiti niti jednog trenutka što god napravili. No furiozni nastup je furiozno i proletio. Trajao je nešto više od sat vremena, a okrunjen je otvaranjem, nazdravljanjem i ispijanjem šampanjca na pozornici uz Rhymesovo obećanje da će se sigurno opet vratiti.

U to nekako ne treba sumnjati.Vjernu (odnosno fanatičnu) publiku ima, na što se i sam ugodno iznenadio, a sigurno mu se svidjela i hrvatska trava. Naravno pored brojnih djevojaka koje je otvoreno pozivao na „druženje“ čim je kročio na pozornicu. Nakon svega što je priredio, sigurno je da će svaki puta biti rado viđen gost.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X