Cannibal Corpse u Boogaloou – kad Tijelovo postane Truplovo

Možda sinoć u pitanju nije bio najsretniji susret s legendama američkog death metala Cannibal Corpse, ali nije bilo ni u potpunosti nezanimljivo.

Cannibal Corpse u Boogaloou (Foto: Roberto Pavić)

Prošle su pune tri godine od posljednjeg zagrebačkog druženja s Cannibal Corpse, njujorških death metal prvaka s adresom u Floridi koji se diče epitetom najprodavanijeg benda u svom žanru. Taj posljednji susret održan je u Vintage Industrial Baru koji se pokazao nedovoljno velikim za sve obažavatelje ovih autora fikcijskih horora, kako su se sami nazvali u intervjuu za naš portal. Ovogodišnji nastup tako je zakazan u ipak mnogo većem prostoru Boogalooa koji je također bio pun u vrućoj noći. Nije promakla ni ironija održavanja koncerta na sam praznik Tijelova, koje je tako među fanovima metala ove godine prekršteno u Truplovo u čast Cannibal Corpsea.

Što se promijenilo u odnosu na posljednji zagrebački koncert benda? Objavili su solidan album “Red Before Black”, a s tim materijalom su očekivano i otvorili sinoćnji nastup i dobro je prihvaćen. No, ipak je glavna novost izostanak gitarista Pata O’Briena koji je u prosincu neslavno uhićen zbog provale i nasrtaja na policajca dok mu je gorjela kuća, inače prenatrpana raznim oružjem od pištolja do plamenobacača. Nakon toga O’Brien više nije aktivan u bendu, a na ulaznici za koncerta slikovito i duhovito je uguran na dio koji se fizički otkida od ostatka. Na njegovo mjesto dolazi Erik Rutan iz Hate Eternal, logičan izbor s obzirom na činjenicu da potpisuje produkciju posljednjeg albuma Cannibala, premda, ruku na srce, možda ipak ne nadoknađuje u potpunosti O’Brienovu pojavnost i umijeće.

Cannibal Corpse u Boogaloou (Foto: Roberto Pavić)

O samoj poetici benda nema se što suviše cerebralno pisati, momci su slavni po svojoj sklonosti raznim oblicima pornografskog fizičkog nasilja u svojim tekstovima i vizualima. Ne treba razumijeti ni jednu od riječi koje korpulentni frontmen “Corpsegrinder” Fisher reži i urla, ta sklonost jasna je već po naslovima pjesama koje izvode, među kojima kao ilustraciju izdvajamo “Stripped, Raped and Strangled” ili rane favorite s omiljenog albuma iz 1992., “Tomb of the Mutilated” kao što su “Hammer Smashed Face” ili “I Cum Blood”.

S tehničke strane dosta je toga sinoć zakazalo po pitanju zvuka koji je na trenutke potpuno nestajao dok se na drugim mjestima događalo primjerice to da se ne čuje gitara za vrijeme sola ili slično. Sve to ostavilo je dojam da sinoć možda nije bio najsretniji od susreta s ovim bendom, premda se nije odavao ni dojam kao da ima mnogo potpuno nezadovoljnih među posjetiteljima.

Cannibal Corpse u Boogaloou (Foto: Roberto Pavić)

Za kraj valja istaknuti da su kao predgrupe nastupili Unfound Reliance i Carnosus. Nastup prvih sam propustio najviše zbog termina u 20 sati, što je u ljetnom vremenu ipak prerano za ulazak u dvoranu, no moram priznati da mi ni njihov generički death stil nije djelovao inspirativnim da požurim. Mladi Šveđani Carnosus su pak pokazali mnogo na raznim područjima. Jednako kao kvalitetnom svirkom i prijateljskim ozračjem pri muziciranju, dečki su privukli pozornost ovdašnje publike već i prije nastupa sudjelujući u Facebook eventu koncerta, a nakon silaska s pozornice odgledali su nastup benda za koji su otvarali prije nego su se povukli za štand na kojem su prodali do gotovo zadnjeg primjerka kvalitetno dizajnirani merch po vrlo prihvatljivim cijenama. U razgovoru s publikom stekli su mnoge simpatije i napravili više nego sjajnu promociju za bend koji iza sebe nema još ni jedno fizičko izdanje.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X