‘Car Trojan II’ – prvi najavni singl 9. albuma Dječaka iz Vode

Novi album, radnog naslova ‘Iz prve ruke o drugima’ bit će objavljen krajem ljeta.

Dječak iz vode 'Car Trojan II'
Dječak iz vode ‘Car Trojan II’

Muzika Dječaka Iz Vode dekonstrukcija je svega poznatog, stilski i vrijednosno neopterećena post-rock glazba s upisima vlastite povijesti i iskustva djeteta poslijeratnog Balkana, dječaka koji je rat i raspad bivše države promatrao s velikim očima, a danas čovjeka koji nosi svo naslijeđe svojih predaka i beskompromisno ga suočava s aktualnim apsurdima ovih prostora. Od sevdaha do panka, od zaselaka Bosne do daleke Amerike, čitav svijet se slio u jednog autora i on nema drugog izlaza nego da o tome progovara. Nekad vičući, nekad šapćući, ali nikad bez razloga.

U ovoj pjesmi autor je inspiriran pričom o caru Trojanu, koji se u različitim verzijama i varijacijama u imenu pojavljuje od slavenske mitologije do rimske povijesti, što najavljuje i jednu od nekoliko tematskih niti vodilja novoga albuma – onu koja se oslanja na inspiraciju povijesnim, literarnim ili mitološkim ličnostima i njihovim životnim putevima, a koji se u svijesti ovog glazbenika isprepliću s asocijacijama na današnje doba ili pak nedavnu prošlost ovih prostora.

Napisana u maniri razgovora s “višim Ja”, koje je pak sazdano od raznovrsnih citata i paracitata, Edin Džambić ovaj put napušta monološku, autonomnu poziciju komentatora i kroničara svojeg vremena, te se upušta u komunikaciju s drugim tekstovima, od književnih, filozofskih do religioznih. Pjesme prerastaju u dijaloško propitivanje – kako drugih i svijeta oko sebe, tako i samoga sebe. Različiti svjetovi i vremena se miješaju, a ideologije i nazori stapaju u jedinstvene slike, te će novi album biti jedan veliki metatekst o ljudskom postojanju: onom današnjem, ali i svevremenskom bivanju.

U tekstualnom dijelu autor stilski zadržava svoju specifičnu pjesničku slikovitost temeljenu na asocijativnom nizanju “kadrova” te, s druge strane, sklonost fabulaciji, dok u glazbenome nastavlja glazbenu dekonstrukciju, nadograđujujući je na kompleksniji način od dosadašnjeg.

Dječak iz Vode a.k.a. Edin Džambić autor je poznat po svojoj neiscrpnoj kreativnosti koja svaku misao i sliku lakoćom pretvara u pjesmu, suvereno se krećući od oporih in-your-face komentara društvenih i političkih (ne)prilika, preko duhovitih dosjetki obojanih specifičnim bosanskim humorom i sarkazmom koji svaku ideologiju baca na pod, sve do intimističkih glazbenih zapisa. Iza sebe ima već više stotina pjesama koje u nevjerojatno brzoj produkciji nastaju u gotovo dnevnom ritmu čineći jedinstvenu glazbenu kronologiju vremena u kojem živimo, a do sada su zabilježene na osam objavljenih albuma. Bend je osnovan 2009. u Brčkom (BiH), a od 2014. djeluje u Zagrebu, kao duo i uz Edina ga sačinjava Lju Anđelković Džambić.

 

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X