Cassandra Wilson ‘Coming Forth By Day’ – I Billie Holiday bi bila ponosna

Na stogodišnjicu rođenja Billie Holiday (rođena je 7. travnja 1915.) pjevačica Cassandra Wilson objavila je hommage album ovoj bezvremenskoj divi. Bezvremenskoj i iz razloga jer je Wilson oživjela stare pjesme u jednom sasvim novom ruhu.

Cassandra Wilson 'Coming Forth By Day'
Cassandra Wilson ‘Coming Forth By Day’

Za razliku od  kolegice pjevačice Dee Dee Bridgewater koja je prije pet godina, dakle na 95. godišnjicu od rođenja Holiday objavila album „Eleanora Fagan (1915-1959): To Billie with Love from Dee Dee Bridgewater” na kojem se maksimalno približila izvornosti izvedenih pjesama, Cassandra Willson krenula je sasvim drugim smjerom i dakako uspjela.

„Coming Forth By Day“ bi se u još mogao okarakterizirati kao: pjesme Billy Holiday susreću nior pop (koji je u naše vrijeme popularnim i prilično popularnu učinio mladu i sjetnu Lanu Del Rey), a izvedba Cassandre Wilson koja uz spomenutu Bridgewater, te Diane Reeves i Diane Schuur predstavlja sam vrh današnjeg ženskog vokalnog jazza, ne ostavlja prostora bilo kakvim spekulacijama da išta može krenuti po zlu, dok artistički doseg pojačava podatak o suradnicima na albumu, a to su producent Nick Launay (Nick Cave, Yeah, Yeah, Yeahs, Arcade Fire) koproducent Ed Gerrard, gitaristi T-Bone Burnett i Nick Zinner iz Yeah, Yeah, Yeahs, aranžer Van Dyke Parks te ritam sekcija The Bad Seedsa (bubnjar Thomas Wydler i basist Martyn P. Casey). Dakle, sve što je otpjevala Wilson, mogao je u identičnim aranžmanima učiniti i jedan Nick Cave, no ipak u kombinaciji u kojoj pjeva netko tko je odrastao na glazbi Billie Holiday ovaj album ima dimenziju kojoj se teško može približiti i ostatak diskografskog opusa same Cassandre Wilson.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=trksiwm9bvY[/youtube]

Na „Coming Fort By Day“ stopila se tako izvođačka izvrsnost, počast jednoj od najvećih i najutjecajnih pjevačica općenito kad se gleda povijest ljudskog roda, vizija stapanja modernog popa i jazz evergrina čime je zatvoren vremenski krug i u cjelokupnoj slici naglašen taj moment bezvremenosti. Cassandra Wilson gotovo cijeli album ne izlazi iz alt laga, koliko zvuči napaćeno, toliko je i sudbinski autoritarna njena izvedba koja odjekuje u velikom prostoru zvukova u kojima se izmjenjuju različiti zvučni ambijenti, od aranžmana bliskih filmskoj glazbi, zatim decentne jazz pratnje malog benda, pa do revijalno orkestralnih komada, ali i tako karakterističnih, gotovo rokerski, zvučnih zidova koji kao da oponašaju oluju na otvorenom moru (primjerice u „Good Morning Heartache“ i „Strange Fruit“).

„Coming Forth By Day“ kao album komunicira izvan okvira jazza i jasno je već s uvodnima „Don’t Explain“ i „Billie’s Blues“ da je to visoko sofisticirani pop album koji posjeduje moć slediti krv svakoj noir pop tinejdžerici, kao što je u stanju biti mistično glazbeno putovanje za one nešto potkovanijeg i profinjenijeg glazbenog ukusa. Hvatati se u koštac s glazbom Billie Holiday nije ništa drugoveć hodanje po tankom ledu, a Cassandra Wilson i okupljeno glazbeno društvo su na toj podlozi izveli i decentnu piruetu i naravno ostali na površini.

Ocjena: 10/10

(Legacy/Sony/Menart, 2015.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X