Charles Tolliver Tentet na Muzičkoj akademiji – Monkovo slavlje

Pod direkcijom slavnog trubača Charlesa Tollivera deseteročlani sastav sačinjen uglavnom od domaćih džezista mlade generacije sinoć je u rasprodanoj dvorani Blagoje Bersa na Muzičkoj akademiji u Zagrebu povodom stote obljetnice rođenja legendarnog Theloniousa Monka odsvirao njegov koncert izvorno održan u njujorškoj Gradskoj vijećnici 1959. godine.

Charles Tolliver na Muzičkoj akademiji (foto: Mario Juričić)

Ove godine slavimo stotu godinu od rođenja jednog od najvećih inovatora u povijesti jazza, legendarnog Theloniuosa Monka, pa je tim povodom i zagrebačkoj publici priređen program obilježavanja ove obljetnice izvedbom slavnog Monkovog live albuma “The Thelonious Monk Orchestra at Town Hall” koji nosi zvučni zapis koncerta održanog u New Yorku 1959., a izveo ga je Charles Tolliver Tentet.

Charles Tolliver na Muzičkoj akademiji (foto: Mario Juričić)

Charles Tolliver, trubač koji je svirao uz bok imenima iz panteona jazza kao što su Max Roach, Sonny Rollins, Art Blakey i Herbie Hancock, izvorno se prihvatio ozbiljnog zadatka rekonstrukcije i transkripcije izgubljenog notnog zapisa aranžmana Halla Overtona (koji uključuju i u jazzu manje često korištene instrumente poput tube i francuskoga roga), izravno s vinila povodom pedesete obljetnice objavljivanja tog važnog albuma, a ove godine je projekt ponovno oživljen kako bi se obilježio Monkov centenijal.

Tko se na sinoćnji koncert (koji je organizirao Jazz.hr) došao naužiti Tolliverova sviračkoga umijeća vjerojatno je ostao nezadovoljen, budući da je na sceni Charles na sebe preuzeo uglavnom ulogu dirigenta, a prije bisa nas je počastio tek jednom solažicom na prvoj pjesmi. Ne može ga se čak ni nazvati bandleaderom ove postave, jer posao je okupljanja tenteta odradio naš proslavljeni i karizmatični saksofonist Saša Nestorović, koji sve više nalikuje simpatičnom, ćelavom Djedu Mrazu na dopustu.

Saša Nestorović na Muzičkoj akademiji (foto: Mario Juričić)

Nestorović je u bend okupio mlade snage domaće jazz scene poput briljantnog bubnjara Janka Novoselića, spretnog Ivara Robana Križića na kontrabasu i talentiranog multiinstrumenalista Joea Kaplowitza kojemu je u ovoj postavi dodijeljena tuba. Najnezahvalnija zadaća, ona reproduciranja dionica Theloniousa Monka bradom, dopala je pijanista Hrvoja Gallera, koji se nije pokazao doraslim praćenju Monkovoga sviračkog genija. Možda zbog treme, zvučao je ili premekan ili ukočen, a kad je trebao voditi, činilo se kao da se skriva iza puhača. No kako je koncert odmicao i on je nalazio sve više samopouzdanja, pa se dojam do bisa donekle popravio.

Charles Tolliver Tentet na Muzičkoj akademiji (foto: Mario Juričić)

Dvorana Blagoje Bersa na Muzičkoj akademiji bila je popunjena i iznad kapaciteta, sjedilo se i na minijanurnom balkonu, kao i na dodatnim stolcima postavljenima oko bine, što svakako vodi ka zaključku da interes zagrebačke publike za kvalitetnim jazzom ne jenjava. Možemo tek osjećati malo nezadovoljstva zbog činjenice da smo na pozornici gledali vrsnog instrumentalista koji nam te večeri nije došao svirati svoj instrument.

Za one koji žele ponešto od njega i naučiti, Tolliver će u subotu u 13 h na Akademiji održati i besplatnu glazbenu radionicu.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X