Chris Eckman ‘Harney County’ – Eckmanova ‘Nebraska’ za kraj godine

Baš kad smo godinu proglasili završenom i sve top liste pripremili i objavili, naš susjed iz Ljubljane Chris Eckman je ‘prošvercao’ posljednji dragulj ove godine.

  • 1
    Share
Chris Eckman 'Harney County'

Chris Eckman je mnogo radio u 2013. godini, moglo bi se reći Midinim dodirom. Ljeto nam je uljepšao albumom “Troubles” s bendom Dirtmusic, suradnjom sa Hugom Raceom i gomilom Malijskih konspiratora. Dobra je vijest da je ovaj kolektiv već najavio i novi album “Lion City”, koji bi trebao izaći u ožujku 2014. godine.

Između ostalog, producirao je i desert blues poslasticu Tamikresta “Chatma”, ali najbolje je ostavio za kraj u obliku solo albuma “Harney County”. Usporedbe sa Springsteenovom “Nebraskom” mogu početi već pogledom na naslovnicu albuma. I, kao što je slučaj s “Nebraskom”, riječ je o nizu akustičnih balada ceste, najčešće u pratnji tek basa i minimalnih perkusija, koje govore o očajnim ljudima u pustim krajolicima i atmosferom podsjećaju na romane Cormaca McCarthyja.

Na “Harney County” sve funkcionira. Od udarnog uvodnog singla “Nothing Left to Hate”, žešćih momenata poput “Requiem for the Old Skool Heavy” i “Many Moons”, do onih lakših kao “Carnival Smoke” i “Sound of No Return”. Tu je i obrada škotske narodne balade “Katie Cruel”, koju je proslavila Karen Dalton, a Nick Cave na “Henry’s Dream” briljantno prepisao kao “When I First Came to Town”.

No, ključni trenutak Eckmanova albuma je jedanaest minuta duga “Rock Springs”, koju odlikuje kinematografska kvaliteta Dylanove “Brownaville Girl”. Sve u svemu, Eckman isporučuje jedan od najboljih glazbenih trenutaka 2013., koji će, djelomično zbog kasnog datuma objave biti nepravedno zanemaren na mnogim listama s kraja godine.

Najavljena je i mini turneja po Europi, a nadamo se da će i neki od hrvatskih gradova biti dodan na listu postaja.

Ocjena: 9/10

(Glitterhouse, 2013.)

  • 1
    Share

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X