Chui feat. Josipa Lisac: Pjesma za koju nisu upotrijebljene prave riječi

Od nedjelje domaći je eter obogaćen pjesmom “Tebi putujem”.

Chui i Josipa Lisac – Tebi putujem

Eto kakvi smo. Imamo sve prave riječi i naslove, ali nikako da ih upotrijebimo u pravom trenutku. Uvijek u krivom. Znate ono: “Pogledajte video koji je raspametio internet” ili “Nikad ne biste pogodili s kim je najveća glazbena diva”. Ili možda ipak: “Spojilo se nespojivo, a onda se dogodilo ovo…”. I nikako spojiti naslov i sadržaj. Kliknete, a ono nakon šest sekundi gledanja proklinjete sebe što ste opet nasjeli i poklonili clickbait menadžerima jedan nepovratni klik.

A video koji je u nedjelju raspametio internet je “Tebi putujem”. Naša najveća glazbena diva Josipa Lisac snimila je pjesmu s, nikad ne biste pogodili, grupom Chui. I da, spojilo se nespojivo, a onda se dogodilo ovo: dobili smo malo domaće remek-djelo gotovo sedam minuta dugo. Sve smo riječi i naslove imali, ali nitko ga nije uspio spojiti s pravim sadržajem.

Šteta samo što “Tebi putujem”, takva kobasičasta, nije nimalo radio friendly, pa će je urednici masakrirati u četvrtoj minuti, ako ne i ranije, čime će slušatelje zakinuti za ekstatični instrumentalni dio u kojem se ritam pojačava, a saksofon kolo vodi.

Chui su znate oni koji su 2014. isprovocirali Karamarka na otvorenju šibenske tvrđave sv. Mihovila, odsviravši “Lijepu našu” u free-style-jazzy-bossa-nova varijanti. To su oni čiji je album “Third Sun From the Stone” iz 2015. svuda po internetu proglašen albumom godine. To su oni koje predvodi klavijaturist Toni Starešinić iz Mangroovea, na bunjevima je znani Janko Novoselić, saksofon svira Vojkan Jocić, a zajedno proizvode ono što se može sažeti u electro-jazz, iako nije pošteno na takav način pojednostavljivati nešto u čemu ima i psihodelije, ambijentale, funka i rocka.

A otkud Josipa sa Chuijem? – Znate to je neki bunt, ali on nije naglašen kod svih. Mladi donose taj bunt. Unose sebe. Ratnički. Pokušavaju tu među starijima napraviti reda. I meni se to dopada. Meni se to jako dopada. I ja sam takva bila, a danas sam jednako takva i ostala. Znači onda se tu nešto posloži. I treba tako biti. Nije to otkrivanje tople vode. Znate bila sam na jednom predavanju kad je jedan profesor rekao da se uvijek ponašamo kao da otkrivamo toplu vodu. Eto, to je taj motiv; idemo nešto napraviti. Ja ću se tu motivirati. Sve ću dati od sebe jer lijepo je kad se neki glazbeni istomišljenici mogu susresti – rekla je Josipa za ovaj portal prije mjesec dana kada je Radislav Jovanov Gonzo radio spot za “Tebi putujem”.

Pjesmu je napisala Željka Veverec, pjevačica Mongroovea, a glazba i aranžman su djelo Tonija Starešinića. A ako kliknete na videolink ispod, nećete vjerovati što će se dogoditi:

Objavljeno u suradnji s portalom TRIS.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Osvrt

Idi na Vrh
X