Cojones na Gričevanju – ‘Muda’ se vraćaju

Cojones su u četvtak s nastupom u sklopu Gričevanja prekinuli podužu koncertnu stanku.

Cojones na Gričevanju (Foto: Zoran Stajčić)
Cojones na Gričevanju (Foto: Zoran Stajčić)

Godinu i pol dana nije se moglo uživo u Zagrebu čuti bend Cojones koji se povukao kako bi se posvetio radu na novom studijskom albumu. Pauza je, dakle, potrajala, a obrise novog materijala publika je čula uživo sinoć na platou garaže Tuškanac gdje se održava glavni program zagrebačkog Gričevanja.

Okupilo se, po slobodnoj procjeni, 700-800 ljudi, što je ujedno bio i dokaz kako su ovi domaći stoner rock prvaci engleskog izričaja itekako nedostajali.

Cojones na Gričevanju (Foto: Zoran Stajčić)
Cojones na Gričevanju (Foto: Zoran Stajčić)

„Ćaća se vraća“, izjavio je u jednom trenutku pjevač i gitarist Bojan Kocijan. Od glavne vijesti jučerašnjeg dana nije se dakle moglo pobjeći ni na koncertu Cojonesa, a valjda sam i ja ‘bježao’ od usranosti jučerašnjeg dana i frustracija koje je samo ovlaš gledanje naslova na domaćim medijima bilo poput gutanja gorke sluzi. Trebalo je to ‘izrokat’ nekom smislenom bukom iz sebe. A kad je Bojan to, onako, polunezainteresirano ‘izvalio’ sinoć, bilo je to instantno (i pomalo nepotrebno) vraćanje u realnost.

Cojones na Gričevanju (Foto: Zoran Stajčić)
Cojones na Gričevanju (Foto: Zoran Stajčić)

A Cojonesi su baš moćno zakotrljali svoju ‘zvučnu realnost’. Večer je bila lagano prohladna. Trebalo je i bendu da se zagrije, a činilo se i razglasu, jer ni zvuk u početku nije bio nešto posebno, ali je nakon pjesme „Rocker“ krenulo u dobrom smjeru. Kocijan je izvlačio vokalne dionice gotovo u stilu Chrisa Cornella u najboljim danima, kao što su i nove pjesme dale naslutiti da se tijekom rada na novom albumu nemilice slušao Soundgarden, što je dakako pohvalna stvar. Bend je također dobio i onu poznatu patinu iskustva boravka na pozornici, nije bilo panike ni kad se pogriješilo u jednoj pjesmi, nakon čega je Kocijan samo hladno izjavio: „A sad opet ispočetka“. Mnogi bi na njegovom mjestu drugačije reagirali, no dojam je da je tih nešto više od sat vremena bilo općenito samo ugrijavanje za sve ono što dolazi i što bend u bliskoj budućnosti planira, a to su prije svega klupske svirke koje za Cojonese očigledno imaju puno veći značaj i nude više gušta.

To da su se Cojonesi vratili bila je ipak najljepša vijest jučerašnjeg dana.

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X