Colour Haze u KSET-u – stonerska hipi psihodelija

Nakon sedam godina u zagrebački Klub studenata elektrotehnike vratio se jedan od prvih njemačkih stoner bendova, minhenski Colour Haze.

Colour Haze u KSET-u (foto: Izidor Tačković)

Već je prvi nastup Colour Hazea u KSET-u na Valentinovo 2011., kada su u sklopu festivala Up In Smoke svirali uz nizozemski Sungrazer berlinski Rotor, nakrcao prostor ovoga kluba, pa se isti ishod očekivano raspleo i sinoć, usprkos kišnoj nedjelji koja se činila kao stvorenom za ostanak kod kuće.

Mnogo je elemenata ostalo nepromijenjeno u tih sedam godina. Frontmen, impresivni gitarist i vokalist Stefan Koglek bosonog je predvodio dugačke jamove koji su publiku uvlačili u psihodelične krajobraze čiji je intenzitet pojačavala videoprojekcija na kojoj su se slijevali oblici i boje. No, ključna je razlika bila u činjenici da su ovoga puta nastupili četvorka pojačana orguljašem koji je uz nekoliko setova sinteva svirao i Hammond čije je ton posebno oplemenio strukturu zvuka koji je čvrsto razvaljivao s pozornice.

Colour Haze u KSET-u (foto: Izidor Tačković)

Posebnost Colour Hazea u odnosu na druge stoner bendove leži u ponešto progresivnijim aranžmanima i manjem inzistiranju na žestini, pogotovo sporadično pojavljujućih vokala koji, uz ostale elemente, sugeriraju srodnost psihodeličnim hipi sastavima s kraja šezdesetih. Iako se često kao njihovi uzori ističu Black Sabbath, u posljednje vrijeme nećete rijetko osjetiti elemente veze i s drugim bogovima rocka kao što su, primjerice, Cream ili The Doors.

Koncert su otvorili u glavu, mantrom koja se pretvara u dvadeset minuta dugački, moćni jam zvan “She Said” s istoimenog albuma iz 2012., a koja je trajanje zauzela najveći dio koncerta u odnosu na ostale, premda je bend promovirao svoje prošlogodišnje izdanje “In Her Garden”. U svakom slučaju, ova je pjesma poslužila kao savršen teren za ufuravanje u stonerski trans, pritom svakom od glazbenika dopustivši da zasja u svojoj dionici.

Colour Haze u KSET-u (foto: Izidor Tačković)

I sve što je slijedilo vuklo je u svoj svijet. U brojnoj publici našlo se podosta glazbenika i muzičkih znalaca, a s kim god od njih sam stao nakratko prokomentirati nastup nije krio svoje oduševljenje. Sam se KSET ove godine osim programskom izvrsnošću može pohvaliti i sve kvalitetnijim zvukom, a u noćima poput sinoćnje i osvjetljenje bude na razini, što je dodatno pohvalno kod ovakvih bendova s izraženijom vizualnom komponentom u nastupu.

U jednom trenutku netko je dao naslutiti da bi se moglo dogoditi ono po čemu je KSET nažalost dugo bio poznat, a to je da zbog buke možda policija odluči ranije okončati užitak, jer ipak je nedjelja i pošten narod mora ujutro na posao. Ali, Koglek je samo iskopčao jedno od pojačala i dovršio koncert. Čini se kako bi dečki mogli još dugo tako, a i publika bi ih predano slušala. Ali, nedjelja, pošten narod, posao i to…

Colour Haze je u svoja dva ksetovska nastupa stvorio pozamašnu publiku u Zagrebu i nema sumnje da će im sljedeće gostovanje doliti još duša. Njihovo sviračko umijeće taj rast svakako opravdava.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X