Colour Haze u KSET-u – stonerska hipi psihodelija

Nakon sedam godina u zagrebački Klub studenata elektrotehnike vratio se jedan od prvih njemačkih stoner bendova, minhenski Colour Haze.

  • 11
    Shares
Colour Haze u KSET-u (foto: Izidor Tačković)

Već je prvi nastup Colour Hazea u KSET-u na Valentinovo 2011., kada su u sklopu festivala Up In Smoke svirali uz nizozemski Sungrazer berlinski Rotor, nakrcao prostor ovoga kluba, pa se isti ishod očekivano raspleo i sinoć, usprkos kišnoj nedjelji koja se činila kao stvorenom za ostanak kod kuće.

Mnogo je elemenata ostalo nepromijenjeno u tih sedam godina. Frontmen, impresivni gitarist i vokalist Stefan Koglek bosonog je predvodio dugačke jamove koji su publiku uvlačili u psihodelične krajobraze čiji je intenzitet pojačavala videoprojekcija na kojoj su se slijevali oblici i boje. No, ključna je razlika bila u činjenici da su ovoga puta nastupili četvorka pojačana orguljašem koji je uz nekoliko setova sinteva svirao i Hammond čije je ton posebno oplemenio strukturu zvuka koji je čvrsto razvaljivao s pozornice.

Colour Haze u KSET-u (foto: Izidor Tačković)

Posebnost Colour Hazea u odnosu na druge stoner bendove leži u ponešto progresivnijim aranžmanima i manjem inzistiranju na žestini, pogotovo sporadično pojavljujućih vokala koji, uz ostale elemente, sugeriraju srodnost psihodeličnim hipi sastavima s kraja šezdesetih. Iako se često kao njihovi uzori ističu Black Sabbath, u posljednje vrijeme nećete rijetko osjetiti elemente veze i s drugim bogovima rocka kao što su, primjerice, Cream ili The Doors.

Koncert su otvorili u glavu, mantrom koja se pretvara u dvadeset minuta dugački, moćni jam zvan “She Said” s istoimenog albuma iz 2012., a koja je trajanje zauzela najveći dio koncerta u odnosu na ostale, premda je bend promovirao svoje prošlogodišnje izdanje “In Her Garden”. U svakom slučaju, ova je pjesma poslužila kao savršen teren za ufuravanje u stonerski trans, pritom svakom od glazbenika dopustivši da zasja u svojoj dionici.

Colour Haze u KSET-u (foto: Izidor Tačković)

I sve što je slijedilo vuklo je u svoj svijet. U brojnoj publici našlo se podosta glazbenika i muzičkih znalaca, a s kim god od njih sam stao nakratko prokomentirati nastup nije krio svoje oduševljenje. Sam se KSET ove godine osim programskom izvrsnošću može pohvaliti i sve kvalitetnijim zvukom, a u noćima poput sinoćnje i osvjetljenje bude na razini, što je dodatno pohvalno kod ovakvih bendova s izraženijom vizualnom komponentom u nastupu.

U jednom trenutku netko je dao naslutiti da bi se moglo dogoditi ono po čemu je KSET nažalost dugo bio poznat, a to je da zbog buke možda policija odluči ranije okončati užitak, jer ipak je nedjelja i pošten narod mora ujutro na posao. Ali, Koglek je samo iskopčao jedno od pojačala i dovršio koncert. Čini se kako bi dečki mogli još dugo tako, a i publika bi ih predano slušala. Ali, nedjelja, pošten narod, posao i to…

Colour Haze je u svoja dva ksetovska nastupa stvorio pozamašnu publiku u Zagrebu i nema sumnje da će im sljedeće gostovanje doliti još duša. Njihovo sviračko umijeće taj rast svakako opravdava.

  • 11
    Shares

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X