Cowboy Junkies ‘All That Reckoning’ – gospodari samoće

U posljednjih trideset i kusur godina glazba je, kao i svijet oko nas, doživjela nebrojene dramatične promjene koje, sudeći po novom albumu ‘All That Reckoning’, kanadski rodonačelnici alt-countryja nisu ni registrirali.

  • 11
    Shares
Cowboy Junkies ‘All That Reckoning’

Cowboy Junkies, naime, još uvijek zvuče kao u danima debija „Whites Off Earth Now!!“ i nepoderivog, na samo jednom mikrofonu snimljenog klasika „Trinity Session“, što u prijevodu znači da je u prvom planu i dalje neodoljivo topli i sugestivni vokal Margo Timmins, praćen tihom, nenametljivom zbirkom arhaičnih američkih žanrova poput countryja, folka, bluesa i roots rocka.

Istini za volju, u izravnoj usporedbi s većinom njihovog opusa, „All That Reckoning“ mogli bismo proglasiti jednim od ‘najrokerskijih’ albuma Cowboy Junkiesa pa su „Sing Me a Song“ i „Missing Children“ blago distorzirani vokal i niz čvrstih, garažnih riffova Michaela Timminsa pretvorili u nešto na tragu PJ Harvey ili Patti Smith, dok nam pojedini, kroz različite efekte provučeni instrumentalni pasaži, primjerice u „Mountain Stream“, otkrivaju kako bi Velvet Underground & Nico zvučali da su se, umjesto amfetaminima, rasturali downerima.

Kakve-takve novine primjetne su i po pitanju tekstova koji se uz uobičajene ispovijedi i čežnje gospodara samoće ovoga puta dotiču i sociopolitičkih tema, istovremeno se zgražajući nad užasima koje ljudi svakodnevno rade jedni drugima („The Things We Do to Each Other“) i nudeći rješenje u obliku ‘pjesama ljubavi i nade’ („Sing Me a Song“).

S druge strane, „Wooden Stairs“ je nostalgični lament u kojem Margo zaziva neka jednostavnija, humanija i zauvijek izgubljena vremena, a „Shining Teeth“ i akustični finale „The Possesed“ lijepe, krhke i razružavajuće emotivne glazbene uspavanke na kakve su nas trajno navukli one davne noći u Holy Trinity crkvi u Torontu.

Ocjena: 8/10

(Latent, 2018.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

  • 11
    Shares

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X