‘Crna misa’ – Šminka u glavnoj ulozi

Novi film Scotta Coopera nažalost nije više do li još jedan dodatak žanru ‘maskirajmo Johnnyja Deppa do neprepoznatljivosti.’

‘Crna misa’

Redatelj Scott Cooper predstavio se briljantnom glazbenom dramom “Crazy Heart” sa Jeffom Bridgesom u ulozi za koju se s pravom okitio Oscarom za najbolju glavnu mušku ulogu. Nakon toga snimio je zanimljivu kriminalističku “Out of the Furnace” u kojoj je jaku ulogu odigrao Christian Bale, a kad se pročulo da će u njegovom sljedećem filmu Johnny Depp odglumiti zloglasnog bostonskog gangstera Whiteyja Bulgera, očekivanja su bila visoka. Kada su procurile prve fotografije ćelavog i plavookog Deppa sa seta, očekivanja su postala još višima. Depp u zadnjih deset godina niže uloge u koijma ga se šminka i kostimira do neprepoznatljivosti, uglavnom se samo krevelji i u njemu nema ni traga jednog od najvećih talenata generacije kojeg je nekad predstavljao. Ozbiljna uloga u kombinaciji sa teškom maskom činila se da bi mogla biti Deppova potvrda stare slave i spas karijere od kreveljenja pod maskama. Nažalost, dobili smo samo još kreveljenja pod maskom.

Hajde, dobro, možda nije baš tako loša situacija. Ali nije ni daleko od toga. Sama Deppova uloga nije toliko loša, ali daleko je od nominacije za Oscara, a nekmoli kipića kojemu su se Deppovi fanovi nadali. Šminka na licu toliko mu je teška da više djeluje kao neki zlikovac iz stripa nego stvarni zlikovac Whitey Bulger, ubojica i druker kojega u “Crnoj misi” utjelovljuje. Prateća glumačka postava vrvi snažnim imenima, ali kao da nitko od tih sjajnih glumaca nije uspio zasjati u svojoj ulozi. Najbolje je to uspjelo talentiranome Joelu Edgertonu kojega u posljednje vrijeme gledamo u poslovično izvrsnim izvedbama u sasvim različitim ulogama u potpuno raznorodnim filmovima. U “Crnoj misi” djeluje kao da je proučavao Harveya Keitela i vježbao njegov govor i izraze lica pred ogledalom. Najmanje je uspio zablistati Benedict Cumberbatch u ulozi Whitejeva brata senatora, njegova uloga kao da je u montaži izrezana do besmislenosti.

Film se veoma naslanja na “Goodfellas”, ali bez Scorsesejeve maestralne režije i sa neusporedivo lošijim scenarijem. Priča govori o paktu koji su Deppov lik kriminalac i Edgertonov FBI-jevac sklopili, u kojemu bi Bulgera puštali da radi što hoće, a on bi im zauzvrat davao informacije kojima bi oni micali njegovu konkurenciju. Svi likovi u filmu su negativni, publika nema za koga navijati, priča je mučna i tmurna, ali najslabija kada pokazuje Bulgera kao normalnog dečka koji karta s mamom i pomaže bakicama. Nema tu glorifikacije zločinca, Whitey je zvijer, što je jasno pokazano u scenama u kojima maltretira ženu jednog prijatelja ili ubija ljubavnicu (i pokćerku) drugoga. Deppova mu izvedba ne laska, tako da scene iz “normalnog” života ne djeluju nimalo uvjerjivo.

“Black Mass” nije loš film, ne može se reći da je Cooper sasvim razočarao, ali ovaj uradak ne spada u zanimljivija ostvarenja žanra. Depp nije oduševio, iako mu je ovo jedna od boljih uloga u posljednje vrijeme. Od svega se ipak očekivalo više.

Ocjena: 6/10

(Cross Creek Pictures, Grisbi Productions, Le, Infinitum Nihil, 2015.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X