Cypress Hill: ‘Rise Up’ je emocija porobljenog svijeta današnjice

B-Real, ključni čovjek Cypress Hilla je tijekom prošlotjednog T-Mobile INmusic festivala u intervjuu za Ravno Do Dna pojasnio zašto se na novi album čekalo šest godina, zašto na njemu ima toliko puno rokera i je li došlo vrijeme za revoluciju. A bilo je i riječi o marihuani, što je u slučaju Cypress Hilla nezaobilazna tema.

B-Real: Govoriti da je pušenje jointa zlo ili kriminalna radnja stvarno je postalo blesavo. (Foto: Walter Thompson)

Vi ste još uvijek crossover hip hop bend. Grupa sličnog usmjerenja gotovo i da nema na sceni. Kako to objašnjavate?

B-Real: Hip hop scena se rapidno mijenja iz sezone u sezonu. Mislim da već tu leži puno odgovora na to pitanje. Slična stvar je i u rocku. Koliko se samo punk rock promijenio u zadnjih deset godina. Mislim da glazbeni pravac kod svakog izvođača dolazi prirodno kao rezultat okruženja u kojem je odrastao, glazbi koju je slušao u mladosti i naravno kakav je bio kvart iz kojeg je potekao. Nama je jednako važna bila snaga riječi hip hopa, ali i žestina gitarskih punk i metal rifova. Spajanje ta dva elementa je u našem slučaju bilo neizbježno.

Oduvijek smo radili na način kako osjećamo. Nikad nismo bili u kalkulantskoj situaciji tipa: Ovo bi trebali napraviti jer to radi i netko drugi. Mi smo više razbijali glavu oko toga kako biti svoj što je više moguće. Mislim da nam je takav stav pomogao da se održimo. Pored toga prigrlila nas je i hip hop i rock publika. Na prste se mogu izbrojati takvi izvođači kao što su Cypress Hill i Beastie Boys koji su osvojili i jedne i druge i to samo zato jer su i oni i mi radili stvari za koje osjećamo da ih trebamo napraviti, a nipošto zato jer smo imali misiju svidjeti se i jednima i drugima. Da smo išli tim putem sigurno bi nas svi zamrzili već u startu.

Da i Hrvatskoj je identična situacija. I vi i Beastie Boys imate jednako poklonika u oba tabora.

B-Real: Vjerujem da je tako. A sad, teško je zaključiti zašto nema mlađih crossover bendova našeg usmjerenja. Vjerujem da je to zbog turbulentne situacije na sceni i trčanja za trendovima. Ali nikad se ne zna u kojoj garaži se u ovom trenutku rađa sljedeća velika crossover priča.

Cypress Hill: Eric Bobo, B-Real i Sen Dog (Foto: Walter Thompson)

Cypress Hill je poznat i po svom „zelenom angažmanu“ odnosno promoviranju konzumacije marihuane. Vaš angažman na High Times manifestacijama je uvijek bio zapažen. Kakva je situacija danas, je li trava i dalje jedno od vaših glavnih pogonskih goriva?

B-Real: U Americi je progon vještica nešto što bi se moglo nazvati i našom tradicijom. Uvijek postoji neka devijantna skupina koju se javno sotonizira, neki državni neprijatelj broj 1. Tako je i s uživaocima marihuane koji su uvijek trpani u isti koš s ovisnicima o cracku. Jednostavno je društvu bilo lakše sve etiketirati riječju narkoman.

U posljednjih nekoliko godina jako puno se radi na edukaciji kroz različite akcije o tome što je marihuana. Pogotovo u Kaliforniji. I mislim da ljudima polako postaje jasno da postoje znatne razlike između marihuane, heroina i kokaina i to naravno u korist marihuane. Govoriti da je pušenje jointa zlo ili kriminalna radnja stvarno je postalo blesavo. Mi smo bar iskreni i ne skrivamo svoje navike. Mislim da je veći problem u onima koji nisu u stanju priznati ni sebi ni drugima o čemu su sve ovisni, a takvi u javnosti obično igraju ulogu moralnih trezvenjaka.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X