Dalstroy ‘Bite the Spirit’ – na tragu zlata

Treći EP osječkih noise rockera obilježava žanrovsko skretanje u vode žeštokog alt-rocka.

  • 24
    Shares
Dalstroy “Bite the Spirit”

Osječki trojac Dalstroy nije novo ime na sceni. Postoje od početka desetljeća i svoj prvi EP “Transarktik” snimljen u atomskom skloništu objavili su prije pet i pol godina, a live nasljednik nazvan “Transition” izašao je dvije godine poslije. Bend se u toj fazi žanrovski određivao kao noise rock sastav, a u Zagrebu smo ih imali priliku čuti u razdoblju između ta dva EP-ja na koncertu za Baru u prostoru ispred šanka Močvare, gdje su nastupili uz sada popularnije Rens Argoa iz Koprivnice i zadarski Gatos del Mundo, no zasigurno ih se bolje pamti kada su zasvirali kao predgrupa slavnim Swansima na njihovom  posljednjem koncertu u Tvornici 2016. godine.

Ovaj bend nazvan prema zlokobnoj organizaciji sovjetskog NKVD-a koja se bavila kopanjem zlata (i građenjem gulaga) na dalekom istoku Rusije služeći se robovskim radom, ovoga lipnja objavio je i svoj treći EP nazvan “Bite The Spirit”, svoj prvi koji nije vlastito izdanje, već je izašao za izdavačku kuću Geenger Records. Je li Dalstroy ovaj put iskopao zlato? Vjerojatno bi odgovor na to pitanje bio jasniji da je riječ o LP-ju, radije nego EP-ju, ali svakako sve upućuje na to da je bend bliži tom zadatku nego ikad prije.

Ovaj mini album od pet pjesama u trajanju od osamnaest minuta obilježava tranzicija iz naslova njihovog prethodnog live EP-ja, i to ona prema alternativnom rocku koji je možda više energičan nego temeljen na noiseu u odnosu na prethodna izdanja. “Bite the Spirit” je snimljen u Novom Sadu, a trojka koju predvodi Mario Majkić na gitari i vokalu, a koju osim njega čine Nebojša Mudri na basu i bubnjar Antun Biloš, otvara ga impresivnom žesticom “Ahab’s Lament” koja se naslovom, naravno, referira na opsjednutog kapetana iz Melvilleovog “Moby Dicka”, a tekstom propituje kapitalizam kao religiju s jedinim pravim bogom koji spava u našim džepovima. Ima tu možda i elemenata pustinjskog rocka, ali već u sljedećoj “Counterflow” koja će prva zagaziti u post rock rukavce postaje jasno da je žanrovsko određivanje ovog materijala suvišno, već je uputnije usredotočiti se na opću atmosferu ploče nego je pokušati ugurati u ladice. Kakve koristi?

No, ipak, ne može se poreći kako više matematički usmjeren pristup glazbi dobro leži ovom bendu. To najbolje dokazuje instrumental “Derecho” posvećen Jasonu Nobleu, pjevaču bendova Rodan, Rachel’s i Shipping News. Možda najsličnija stilu potonjeg sastava, “Derecho” je vjerojatno i najbolji broj na EP-ju. Album na svom kraju skreće čak i u smjeru post punka s ritmički zanimljivom i zlokobno zvučećom “Greed Tamer”.

Dalstroy ovim EP-jem jasno dokazuje da je nakon sedam godina postojanja sasvim sazreo za dugosvirajuće izdanje kojim će sigurno imati što ponuditi domaćoj sceni. Tekstualno šturi, ali efektni, a muzički atraktivni, ovi momci su spremni da isplivaju do višeg stupnja prepoznatljivosti i češćih nastupa na pozornicama. Nadajmo se da je prvi korak u tom smjeru ostvaren prepoznavanjem od izdavača.

Ocjena: 7/10

(Geenger Records, 2018.)

  • 24
    Shares

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh