Damir Avdić u ljubljanskoj Staroj mestnoj elektrarni – horor glavne struje

Još jedno ukazivanje Damira Avdića pred ljubljanskom publikom odvilo se u petak, kada se pred dobro popunjenom Starom mestnom elektrarnom održala promocija aktualnog albuma ‘Mainstream Horror’.

Damir Avdić u ljubljanskoj Staroj mestnoj elektrarni (Foto: Jože Balas/FOTO NOTE)

Damir Avdić izašao je pred Ljubljančane. Njemu je ljubljanski teren i tako domaći, a taj se teren već na njega i navikao. Odnos je to koji funkcionira već dugi niz godina, što se vidi na svakom nastupu Bosanskog psiha u gradu kojeg je odlučio učiniti domom. Nitko nije poput njega, a u to se dalo nanovo uvjeriti u staroj mestnoj Elektrarni. Promovirao se novi album “Mainstream Horror”, i u duhu samog albuma Avdić je Ljubljani pokazao sve paradokse i apsurde srednjestrujaškog horora koje tvore naše dnevne patnje.

Damir Avdić u ljubljanskoj Staroj mestnoj elektrarni (Foto: Jože Balas/FOTO NOTE)

Formulu već znamo – Avdić, njegova sablasno izravna poezija, gitara i distorzija. If it ain’t broke, don’t fix it princip. Kao što je inače slučaj kod koncertnih promocija njegovih albuma, nije se čuo samo novi materijal, čulo se i ono iza i ono između. Spoken word mag spuštao se i među ljude, koji su se već nakon druge dvije pjesme potpuno opustili i uživjeli. Kao da prethodne dvije godine nisu dio zajedničke memorije.

Damir Avdić u ljubljanskoj Staroj mestnoj elektrarni (Foto: Jože Balas/FOTO NOTE)

Damir Avdić jedan je od onih autora koji ne radi kompromise. Njegova riječ je čvrsta poput smaragda, direktna i jednostavna, do kraja ogoljena. Kroz godine je on sam postavljao taj standard, da bi sad taj standard postao krajnji amen u dobro upakiranom iskustvu koje čovjek doživi na koncertima.

Samo tri mikrofona na osvjetljenoj pozornici dovoljna su da se poruka prenese. Iako je isprva kompleksna, Avdić ne diže zidove između sebe i publike – ni doslovne ni figurativne – zarad čega kompleksno postaje univerzalno. Ta strašna poetika i ti rafali crtica iz kapitalu podređene balkanske realnosti od Avdića rade akt kojeg se naprosto mora vidjeti uživo. S druge strane, što se univerzalnosti tiče – realnost koju analizira nije samo balkanska, već ponajviše globalna. Razumjeti njega znači razumjeti sve nelogičnosti koje nas okružuju.

Damir Avdić u ljubljanskoj Staroj mestnoj elektrarni (Foto: Jože Balas/FOTO NOTE)

Kao jedan čovjek čije su ime i prezime u centru vlastita kantautorskog svemira, satiru koristi kao nukleus svoje analize. Iz njegove pozicije je to najunčikovitiji revolver zbog same recepcije poruka – ubosti je najlakše kroz zajebanciju.

Damir Avdić u ljubljanskoj Staroj mestnoj elektrarni (Foto: Jože Balas/FOTO NOTE)

U prognoziranju budućnosti, nastavak priče Damira Avdića je kristalno jasna, što kod većine regionalnih, pa i globalnih izvođača nije slučaj. Avdić zasigurno, nakon ovog albumskog ciklusa sigurno nastavlja po starom, uz moguće okolne modifikacije. Ako je (a jest) to smjer u kojem se nastavlja – neka se nastavlja. Ako je već naš protagonist odlučio biti toliko svoj da se nikom, nikad, zbog ničega ne planira ispričati, uvijek ćemo s načuljenim ušima poslušati što ima za reći. Što god kaže, proći će nas trnci. Tako treba biti, tako je bilo, tako i jest. Samo Damir Avdić može biti Damir Avdić.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X