Damir Imamović proglašen najboljim europskim world music umjetnikom

Damir Imamović dobitnik je nagrade The Best of Europe britanskog glazbenog magazina Songlines. Ovaj najznačajniji magazin u sferi world music žanra iz cijelog svijeta danas je objavio dobitnike svojih nagrada i predstavio možda najveće dosadašnje priznanje Damiru za njegov rad, ali i prvo priznanje ove vrste koje stiže u Bosnu i Hercegovinu.

  •  
  •  
Damir Imamović Sevdah Takht u Pogonu Jedinstvo (Foto: Samir Cerić Kovačević)

Nakon objave nominacija početkom travnja, postalo je jasno da je Damirov rad primijećen više nego ikada prije. Nominiran je u čak dvije kategorije (za „Najboljeg umjetnika Europe” i za „Najboljeg umjtnika”) i tako postao jedini ovogodišnji laureat sa dvije nominacije. Pored njega u kategoriji za najboljeg europskog umjetnika bili su nominirani: portugalska diva Mariza, engleski trubadur Sam Lee i francuski vokalni duo Cocanha. Ceremonija dodjele nagrade održat će se krajem godine u Londonu.

Damirov veliki međunarodni uspjeh nije omela ni pandemija pa se njegov album „Singer of Tales” (Wrasse, 2020.), odmah po objavljivanju našao u vrhu međunarodnih top lista na kojima je proveo više od pola godine. Uslijedile su nagrade za europski album godine od Transglobal glazbene liste, zatim kvartalna nagrada za najbolji album tradicionalne glazbe od njemačke Udruge glazbenih kritičara i uvrštavanje u deset najboljih albuma u Velikoj Britaniji u 2020. godini. Damirov sedmi po redu album producirali su čuveni muzički producent Joe Boyd (R.E.M, Nick Drake, Pink Floyd) i Andrea Goertler (Saz’iso), a na albumu Damira prate izuzetna glazbena ekipa: violinistica Ivana Đurić (Sevdah Takht Damira Imamovića), majstor kemenčea Derya Türkan (Kudsi Erguner, Erkan Oğur) i kontrabasista Greg Cohen (Tom Waits, Laurie Anderson, Masada, John Zorn).

O nagradi: Glazbena nagrada britanskog magazina Songlines pokrenuta je 2009. godine i nastavlja tradiciju prestižne glazbene nagrade iz sfere world musica koju je dodjeljivao čuveni treći program BBC-a. Od 2016. godine nagrada se dodjeljuje po kontinentima sa kojih umjetnici dolaze. Dobitnici i dobitnice neke od prestižnih nagrada Songlinesa do sada su bili: Bassekou Kouyaté, Mariza, Fanfare Ciocărlia, Seckou Keita, Goran Bregović, Derek Gripper…

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

  •  
  •  

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X